Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bucharovic

1. 10. 2009 13:02
Dnes je den vegetariánů...

A tak jim přeju vše dobré, ať jim jejich přesvědčení vydrží co nejdéle, páč alespoň zbude víc řízků pro mě a na oslavu tohoto jejich svátku si dám dnes k obědu vepřovou konzervu. Jo a abych je fakt uctil, slibuju, že si k ní dám cibuli...;-D;-D V.Kroupa

0 0
možnosti

sn63

1. 10. 2009 14:00
Re: Dnes je den vegetariánů...

jste naprosto dokonalej už jsem vám to psala . Proč se mám nad tímto článkem rozčilovat když vy to umíte pojmout s humorem. V

0 0
možnosti

leo5

1. 10. 2009 9:28
Pravda bude asi někde uprostřed

Tisíciletým vývojem se vytvořilo dědičné genetické nastavení metabolismu a každý neúměrný zásah do jeho režimu může vést ke kolapsu.Vyloučení živočišných bílkovin by mělo být k odlehčení a ozdravění organismu krátkodobé,pokud to nevylučuje závažná nemoc.Věc je individuální podle rozmanitosti mnoha faktorů každého jednotlivce.Pronásledováním strnulých diet si můžeme velmi ublížit.

Dosáhnutí vegetariánství je běh na dlouhou trať.Předchází názorové změně na smysl a vztahy -člověk versus okolí,ostatní spolutvorové.Asi se k této cestě nerozhodne člověk považující za smysl života plnění bachoru a vylučování ze střev,měchýře a varlat.Člověk může začít snížením nebo vyloučením červeného masa vyšších savců a zvýšit podíl a rozmanitost rostlinné stravy .Jak se bude již po pár týdnech cítit,nechť posoudí sám.

Smrt je nutností,patří k životu,ale neměla by být zbytečná.Osobně jsem proti týrání.Žít celý život v kleci jako brojler nebo v ohradě bez stébla trávy na granulích týrání je.

Karma

0 0
možnosti

Johan4

1. 10. 2009 9:27
Pro autora

Píšete, že jste majitel hafana a z tohoto důvodu mně připadá Váš článek značně pokrytecký. Tedy za předpokladu, že Váš pes není vegetarián.

Jen v Evropě je hrubým odhadem 50 milionů majitelů psů. Dovedete si představit, co toto množství psů denně zkonzumuje masa? Kolik zvířecích kamarádů - prasat, telat, kuřat atd. je denně popraveno jen proto, abyste mohli holdovat svému koníčku - být majitel hafana?

0 0
možnosti

viveka77

1. 10. 2009 9:50
Re: Pro autora

Ano, to je pravda.  Jenže co teď s tím psem/ s těmi psy? Oni se vegetariány stát nemohou, nemají k tomu uzpůsobenou trávicí soustavu.

Možná je pak taky třeba vzít do úvahy, jestli si někdo pořídí psa tak, že si objedná nové štěně a tím zvýší počet masožravých psů, nebo jestli se ujal opuštěného nebo z útulku, který už tady stejně byl.

0 0
možnosti

barbarrosa

1. 10. 2009 8:33
Kdyby

Pán Bůh chtěl,aby jsme jedli zrní,tak by nám narostl zobák a né zuby.

0 0
možnosti

viveka77

1. 10. 2009 9:52
Re: Kdyby

On nám ale místo zobáku narostl rozum a dvě ruce, tím se taky dá zrní zpracovávat. ;-)

0 0
možnosti

Pepan A2

1. 10. 2009 7:29
Zkuste se na to podívat z opačné strany.

Pokud bychom maso nejedli, nebylo by potřeba chovat tolik hospodářských zvířat a spousta jich by se tudíž nenarodila. A co by se dělo se starými exempláři těch, které chováme pro mléko, vlnu, vejce či jiné produkty. Ona akademická debata na téma konzumace masa je sice fajn, ale realita je obvykle jiná. Je to asi jako svolat demonstraci proti globalizaci a používat při jejím svolávání mobily a internet, což jsou typické produkty globalizace.

0 0
možnosti

buxus

1. 10. 2009 9:06
Re: Zkuste se na to podívat z opačné strany.

A navíc - někdo nejí z přesvědčení ani ty vejce. Teď už jen zbývá pod heslem - i rostliny cítí jako člověk - tuto hezkou teorii dále rozšířit a požadovat, aby lidstvo žilo na kapačkách.

0 0
možnosti

Ellowynn

1. 10. 2009 6:46
malo

vite, ona mozna dusena zelenina a obilne klicky muzou stacit jako energie kancelarske profesi, ale stejne jako solarni panely nestaci na taveni zeleza, tak fyzicka prace vyzaduje velke mnozstvi energie a bilkovin

0 0
možnosti

sid_cz

1. 10. 2009 7:49
Re: malo

nejsem sice vegetarián, ale myslím, že čistě rostlinná stava určitě dokáže dodat dostatek energie i pro fyzicky vytížené lidi i mezi sportovci byli a jsou vegetariáni, napadá mě nyní třeba Navrátilová, která je, přiznejme si to, takový "babochlap" a tenis je nepochybně fyzicky náročný sport

0 0
možnosti

maxas

1. 10. 2009 1:08
Nesmíte si to tak brát,

potravní řetězce jsou trvalou součástí přírody. Vzájemné "se" požírání je jeden z nejstarších principů existence života na zemi. To evoluce nás přivedla od sběru lesních plodů až téměř mezi masožravce (tedy většinu z nás). Příroda žádnou morálku nezná to je čistě lidský výmysl. A filosofie "nedělat nic co není nezbytně nutné" je bláhová. Ostatně nic a nikdo Vám nebrání státi se veganem. Můžete si nalézat zdůvodnění, proč zeleninu nebolí, když ji trhám, krájím a koušu.

0 0
možnosti

s(h)arka

1. 10. 2009 7:03
Re: Nesmíte si to tak brát,

třeba bolí, ale neslyšíme ji , jak pláče a naříká....

0 0
možnosti

Viktor-Č

30. 9. 2009 23:36
Cože?

Co je to za podivnou otázku "zda může .. ospravedlnit smrt milionů zvířat". Proč nějaké ospravedlňování? Jsem všežravec a tak si dávám maso. To přeci nemá žádný morální či etický podtext, to je čistě technická záležitost.

0 0
možnosti

viveka77

1. 10. 2009 0:04
Re: Cože?

Zabíjení má vždy morální podtext.

0 0
možnosti

fouly

30. 9. 2009 23:28
Debata.

Je naprosto scestné vést takovou debatu s plným břichem,plnou lednicí

a plným supermarketem. Při takovém hladomoru,jako byl na Ukrajině

v 30 letech ,bychom snědli i vlastní psy !! 

0 0
možnosti

peterudes

30. 9. 2009 23:31
Re: Debata.

naopak to má ten největší smysl vést takové debaty právě v době dostatku, kdy lidé mohou volit....

0 0
možnosti

PeTaX

30. 9. 2009 23:21
Asi

nerozlišujete mezi masem na jídlo a Karkulkou. A třeba mezi obecnou karotkou a konkrétní mrkví Elisabeth. Vlastního koně, psa, králíka, vepře sníst neumím. Jinak jím vše, co je poživatinou - neboť jsme všežravci,

0 0
možnosti

peterudes

30. 9. 2009 23:28
Re: Asi

ano nerozlišuji mezi vepříkem Karkulkou jako domácím mazlíčkem a vepříkem ve vepříně chovaným na maso. Oba jsou živí tvorové s duší. O zelenině jsem v článku nehovořil, nebo z čeho tak usuzujete?

0 0
možnosti
  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer