Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
G

gumidos

28. 1. 2011 12:17
Už asi po 156-té a snad naposledy

V listině základních práv a svobod, která je součástí ústavy ČR a potažmo v zákoně o přestupcích, v zákoně o správním řízení apod. je vždy uvedeno, že osoba není povinna vysvětlení apod. poskytnout, pokud by "sobě nebo osobě blízké".  Ještě jednou tedy: SOBĚ, SOBĚ, SOBĚ, SOBĚ, SOBĚ NEBO OSOBĚ BLÍZKÉ.  Prostě nikdo není povinen vypovídat proti sobě. Tak proč se pořád někdo ohání jakousi výmluvou na osobu blízkou??? Tedy zkráceně - nemusím vypovídat, pokud vím, že jsem spáchal přestupek. Nemusím říci vůbec nic a tečka. Podobně nemusím vypovídat, pokud přestupek spáchal osoba blízká, opět nemusím říci vůbec nic. Oba instituty jsou v jednom paragrafu a je to tak dobře. Pokud by byly rozděleny, rovnou bych řekl vyšetřovanému orgánu, kdo vlastně přestupek spáchal. Neochota policie nebo magistrátů chytat hříšníky osobně, nemůže být nahrazena destrukcí základního lidského práva. Tečka, tečka, tečka

0 0
možnosti
VN

Viktor N.

28. 1. 2011 13:00
Re: Už asi po 156-té a snad naposledy

Marné, ani tohle ovčané nepochopí a budou dál nadšeně békat, jak jim buzeraparát stále více bude očesávat práva a svobodu. A budou jen dál vymýšlet, jak z lidí dostat další a další peníze. Měřit před školou, to ne. Ale na rovném přehledném úseku, nejlépe těsně před koncem obce — to je zlatý důl!

0 0
možnosti
SPTZ

Si0 po třetím zákazu

28. 1. 2011 12:15
Pane Čunderlíku,

Mám to číst tak, že když někdo z vašich blízkých poruší zákon, tak ho bez skrupulí udáte? To bych tedy nechtěl být vašim rodinným příslušníkem.

A ještě maličkost: o body přijdete tím, že 12 měsíců neuděláte žádný přestupek; tím přijdete o 4 body.

0 0
možnosti

peterudes

28. 1. 2011 12:19
Re: Pane Čunderlíku,

pokud jste schopen napsat tento příspěvek, tak předpokládám, že umíte číst, obávám se však o vaši schopnost pochopit psaný text. Myslím, že je v článku zcela jasně uvedena možnost jak chránit svou osobu blízkou, zabývám se pouze zneužíváním tohoto institutu v okamžiku, kdy se chce pachatel vyvázat ze své vlastní zodpovědnosti....

0 0
možnosti

krtecek.velky

28. 1. 2011 12:14
Lenost

Když bude policie přestupek řešit hned na místě a ne až za půl roku, tak nebudou výmluvy na osobu blízkou.

0 0
možnosti
R

Re.pe.te

28. 1. 2011 12:10
Pane Čunderlíku,

naprosto s Vámi nesouhlasím. Zrušení institutu osoby blízké slouží pouze a jenom k doplnění státní kasy (tedy jakémusi dodatečnému zdanění řidičů), v duchu hesla nepráskneš, tak plať (za války např. platilo,nepráskneš, tak ke zdi.)

S tímto institutem nemám žádný problém (a pro Vás dodávám, že jsem jej ani nikdy nevyužil).

Podle Vaší teze by totiž platilo např., že půjčíte-li partě opravářů kleště a oni sousedovi zřídí černé odběrné třeba elektřiny budete škody i pokuty hradit Vy. Kromě toho mi není jasné, platí-li rovnost před zákonem, proč u dopravních přestupků bude právo používat institutu osoby blízké omezeno a u jiných činů či přestupků ne!!

V době, kdy někteří zastupitelé, poslanci atd zneužívají prakticky vše, co zneužít lze mi připadá Vaše agitka trochu mimo mísu.

0 0
možnosti
JH

jahl

28. 1. 2011 12:00
Naprostý fašistický blábol,

za co jsou v těchto případech udělovány pokuty a přidělovány body? Za z většiny naprosto bezvýznamné tzv. přestupky, kdy nikomu nevznikla žádná škoda a nikdo nebyl ohrožen. Pokud by policie jezdila řešit všechny nehody, znají pachatele okamžitě a zpravidla to jsou ti opravdu nebezpeční. Osobně znám pár lidí, pro které je několik bouraček ročně standard, ale jelikož se jedná o, zatím, drobnosti jsou vzorem slušného řidiče, jelikož nemají žádný bod. Mimochodem nejedná se o "osobu blízkou", ale o právo občana nevypovídat, pokud by tím způsobil problémy někomu ze své rodiny (asi je to formulováno trochu jinak, nejsem právník). Toto právo je zakotveno v ústavě.

0 0
možnosti
M

martin5.33

28. 1. 2011 11:57
Jak tak koukám..

Jak tak koukám, tak v diskuzi je dost lidí, co by rádi zavedli utrpné právo, to by byli přiznáníčka a peníze by se do státní pokladny jen sypaly!;-DR^

0 0
možnosti
PP

PanPredseda PP-1

28. 1. 2011 12:01
Re: Jak tak koukám..

My name is Judge Dread and I sentence you to five hundred lashes.

0 0
možnosti
DITM

Dr. Ing. Tomáš Marný

28. 1. 2011 11:50
kdyz lzu, tak jakpak se asi chovam i v jinem pripade?

po precteni diskuze jsem si vzpomnel na jednu oblibenou knizku, kde pise autor: ... kdyz se dostaneme na kobylku bankrotari, podame si ho a zjistime, ze ztopil penize, o kterych nerekl. schoval je pred nami. podvedl nas. jako prvni potom zjistujeme - co jeste? co jeste provedl. co jeste taji?" proto v tomhle pripade stojim spise na strane autora clanku - kazdy, kdo ma potrebu se vymlouvat a lhat v tak jednoduchych vecech, jako je obycejny dopravni prestupek, podvadi a lze ve vetsich vecech.

0 0
možnosti
M

martin5.33

28. 1. 2011 11:52
Re: kdyz lzu, tak jakpak se asi chovam i v jinem pripade?

Lhát se nesmí! U výpovědi nesmíte lhát, to je trestné a pokud se přijde na to, že jste lhal, hrozí vám za to trest.

Snad nikdo tu neříká, že máte lhát, zkuste si to přečíst ještě jednou a pořádně.

0 0
možnosti
PP

ppelc

28. 1. 2011 11:40
Zcela nesouhlasim

nejsem ubozak, abych udaval na policii vlastni manzelku. Takze ted budu sbirat body za ni.

0 0
možnosti
PP

ppelc

28. 1. 2011 11:42
Re: Zcela nesouhlasim

A je to prace policie si zjistit, kdo prestupek spachal.

0 0
možnosti
B

bambasmeister

28. 1. 2011 11:38
Agresivita stoupa!

Agresivita na silnicich stoupa? Jak jste na to prisel? Na zaklade nesmyslne medialni masaze radobynovinarskych pisalku, kteri si ani neoveri fakta? Bodovy system v podstate nic neprinesl a bezpecnost na silnich nespasi. Uz z principu a na zakladech, na jakych je postaven. Pokud se podivate na statistiky PCR, tak zjistite, ze pocet dopravnich nehod klesl. Takze jaka agresivita?

0 0
možnosti
PP

PanPredseda PP-1

28. 1. 2011 11:25
Auta

a potazmo pistole (ovsem i dalsi veci) maji jednu vlastnost a tou je moznost identifikace konkretniho kusu podle urciteho identifikacniho udaje a zaroven registrace tohoto udaje k urcitemu vlastnikovi. Da se to obejit (jezdit bez znacky, vypilovat vyrobni cisla apod.), ale vetsina lidi to nedela. Ale to obchazeni se muze vzit i z druhe strany, kdy prestupkove organy rezignuji na svou povinnost nashromazdit dostatek dukazu o prestupku a ihned urci vlastnika jako vinika. Obchazeni z teto strany je autore podle Vas spravne?

0 0
možnosti

peterudes

28. 1. 2011 11:34
Re: Auta

pokud přijmete princip, že za spáchaný a zaznamenaný přestupek by měla obecně padnout sankce, tak buď udělíte tuto sankci majiteli vozidla, který je v drtivém počtu případů i řidič a v tom případě byla pokuta udělena přímému viníkovi, no a pokud je to ten druhý případ a majitel chrání svou osobu blízkou, tak mu ponecháváte možnost tuto osobu uchránit, zaplatit za ní sankci, nepřijít o body a poté si tu peněžní pokutu případně vyžádat na své osobě blízké. Každopádně tím mezilidské vztahy nijak nenarušíte, majiteli vozidla nijak neomezíte budoucí možnost řídit - nepřijde o body. Celé mi to přijde logické, srozumitelné a rozhodně správnější než stávající stav... Pokud to celé chcete postavit na možnosti odepřít výpověď, tak nemusíme žádné zákony ani přestupky řešit, to byste pak mohl odepřít výpověď ke všemu a jedinou šancí jak vás usvědčit by bylo vás chytit přímo při činu, což jistě uznáte, že je v praxi téměř neproveditelné...

0 0
možnosti
  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer