Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rájec

3. 7. 2010 13:20
svoboda volby

Jako nekuřák, přesto nerozumím autorovi proč se zastává také mně jako nekuřáka.  Když nebudu chtít pracovat v kuřácké hospodě, tak si najdu nekuřáckou. Stejně jako host takových hospod. Pokud ale bude nekuřácký pingl dobře placen v kuřácké hospodě, bude zvažovat, zda eventuální poškození jeho zdraví bude pro něho důležitější než dobré peníze. Bude to jeho volba. Ostatně je to hloupá polovičatost. Pokud teskní někteří, kteří vědí, co lidem nejvíce prospívá, at tedy zakáží kouření jako takové a všem. Mohou znárodnit a později zavřít továrny na rourkyho jedovaté tyčinky, zakázat dovoz a bojovat proti černému trhu, nebo pašování. Bude to ale marné. Lidé jako individua mají každý své individuální preference. K těm pro některé patří i kouření.

Na každý pád je to ale vděčné téma. A má i své jistoty, když státu chybí peníze, ví co zdražit. A čerta starého ho zajímá zda nikotinový závisláci se nepřesunou k jiným drogám. A tak tvrdím: každé omezení svobody volby je bolševická prasárna.

0 0
možnosti

kirduk 4

3. 7. 2010 13:41
Re: svoboda volby

R^

0 0
možnosti

peterudes

3. 7. 2010 13:58
Re: svoboda volby

ano, to by tam taky mohl třeba odkapávat kyanid - je to přece pouze možnost volby. Nepleťte si prosím možnost volby s právem na zdravé pracovní prostředí...

0 0
možnosti

brad.ley

3. 7. 2010 14:46
Re: svoboda volby

Ad absurdum, proč tedy vůbec existují nějaké bezpečnostní normy, které se musí při výkonu povolány dodržovat? Nebylo by třeba lepší je zrušit? Zaměstnavatelé by na tom ušetřili a zaměstnanci, by si mohli vybrat..., a kdyby se přeci jen někomu z nich něco stalo, je to přeci jeho zdraví a jeho náklady na léčbu. A nebo ne? :-P:-)

0 0
možnosti

Rájec

3. 7. 2010 16:14
Re: svoboda volby

Nechám si napovědět, jaká je tedy bezpečnostní norma na nikotin?  Respektive na benzpyreny jako snad kancerogenní složku tabákového kouře? S bezpečnostní normou to nemá nic společného. Žádná v tomto ohledu není. Stejně tak se můžeme zabývat alkoholem, kokainem, kterému někteří  lidé holdují  dokonce i přes různé zákazy. Nechci ani nic relativizovat jakože jedno cigáro neškodí, nebo 10 už škodí. Je to rozhodnutí každého jedince. Nekouřím ale nikomu to nezakazuji, nejezdím šíleně na motorce a nikomu v tom nebráním a podobně. Jsou to rizika, které si aktéři vybrali a jsou ochotni je postoupit. Na druhé straně jsou ale dopady, když svojí aktivitou způsobím někomu jinému škodu. Pak je tu domluva na náhradě škody a když není možná pak soud, který rozhodne. Má to ovšem souvislost s pojetím spravedlnosti. Oko za oko, zub za zub. To je už  ale dávno mimo tuto diskuzi. Zákazy a příkazy, jsou pro nezodpovědné, nevzdělané  a hloupé. Navíc jsou zpravidla měněny novelami bez jakéhokoliv principu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer