Chci mír za jakoukoliv cenu!

2. 04. 2023 14:44:55
Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

„Drazí přátelé, podruhé v našich dějinách se britský premiér vrátil z Německa s čestným mírem. Věřím, že je to mír pro naši dobu,“ prohlásil vítězoslavně Neville Chamberlain po návratu z Mnichova v roce 1938.

Přímou reakcí na jeho slova se staly slavné věty Winstona Churchilla:Británie a Francie měly na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolily hanbu. Budou mít válku.Jak víme z historie, Chamberlain se nemohl víc mýlit a Churchill nemohl mít větší pravdu. Politika appeasementu vůči diktátorům chtivých cizích území prostě nefunguje a snaha ustupovat agresorovi vede jenom k větší agresi, tedy přesnému opaku toho, čeho chtějí ti, co zastávají politiku appeasementu, dosáhnout, o čemž jsme se v historii přesvědčili nesčetněkrát.

Stejně tak se mýlí všichni ti, kteří chtějí vyměnit mír za ústupky Ukrajiny vůči agresivnímu Rusku. Zatímco Hitler před zabráním československého pohraničí a napadením Polska stihnul anšlus Rakouska, Putin stejným způsobem anektoval Krym a na východě Ukrajiny nechal vzniknout dva kvazistáty. Scénář a vylhaná obhajoba je v obou případech stejná. Jak Hitler, tak i Putin "chtěli chránit" Němce, respektive Rusy na územích cizích států před zlovůlí jejich vlád. V obou případech se jednalo o argumenty, které se nezakládaly na pravdě a v obou případech Evropa hanebně zaspala, respektive tomu dokonce přihlížela a neudělala vůbec nic. Až loňský brutální vpád Ruska do zbytku Ukrajiny a tisíce zdokumentovaných válečných zločinů, které spáchali ruští agresoři na Ukrajině, vzbudily Evropské státy a další země, které si konečně uvědomily, že Putinovské Rusko je stejnou hrozbou jako Hitlerovské Německo.

Přes všechny paralely a fakta o ruské agresi na Ukrajině se však stále najde množství Chamberlainů, kteří chtějí "mír" za jakoukoliv cenu, byť by to mělo znamenat zánik Ukrajiny a opětovné přímé vojenské ohrožení zbytku Evropy ze strany agresivního Ruska. Můžeme se jenom domnívat, zdali se jedná o pouhou naivitu, či hůře o prachobyčejný kalkul motivovaný bůhví čím a kým.

Paradoxní, nikoliv však překvapivé, je v této souvislosti chování komunistů, kteří celé dekády kritizovali ústupky spojenců, kteří obětovali v roce 1938 Československo pro mír, aby se ti samí komunisté nyní řadili do čela demonstrantů, kteří volají po stených ústupcích od Ukrajiny vůči Rusku. Ostatně podívejte se na fotografie z těchto demonstrací, uvidíte zde mnoho srpů, kladiv a rudých vlajek a na pódiu uslyšíte řečnit komunisty přiznané i ty zakuklené do jiných barev.

„Zvoní, zvoní zrady zvon,“ napsal před téměř 85 lety František Halas, když do Prahy dorazila zpráva z Mnichova o tom, že vlády Anglie a Francie zradily Československo a potvrdily Německu jeho nárok na část československého území a stejnou zradu nyní hlásají všichni ti, kteří chtějí mír za jakoukoliv cenu, aniž by si uvědomovali nebo naopak dokonce s vizí toho, že v podobě ruského světa přivedou do Evropy jenom násilí, bídu a zmar, což v roce 1844 trefně popsal Karel Havlíček Borovský, který po návratu z Ruska prohlásil "Odjel jsem do Ruska jako Slovan a vrátil jsem se jako Čech. Je to země bídy, zmaru, chlastu a rozsáhlých literárních děl o zmaru, bídě a chlastu". Na jeho slovech se za téměř dvě století nic nezměnilo. Zbývá proto jediné, stát pevně za Ukrajinou a podporovat ji v jejím statečném boji proti ruské agresi tak, abychom my mohli žít v Evropě v míru. Sláva Ukrajině! Hrdinům sláva!

Autor: Petr Čunderlík | neděle 2.4.2023 14:44 | karma článku: 31.63 | přečteno: 1047x

Další články blogera

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma článku: 25.65 | Přečteno: 1113 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 202 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.76 | Přečteno: 209 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.94 | Přečteno: 618 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 201 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4182

syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer


 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...