Nikoliv oni, ale běžní lidé mohou za stav společnosti

4. 06. 2014 13:27:27
ONI můžou za všechno! EU, politici, zastupitelé - to ONI to udělali špatně, ONI se chovají divně, ONI jsou zodpovědní, MY nic. ONI jsou pouze na očích a proto se o NICH hovoří, ale MY určujeme, kdo se JIMI stane, bohužel mnohdy na to pěkně kašleme a podle toho to tu vypadá...

Ať si kdo chce co chce říká, moc je v rukou lidu a tento má moc rozhodnout, kdo se stane JIMI a kdo ne. Žádný jiný lepší nástroj než volby nemáme, přesto velké množství lidí na volby kašle, nezajímá je to, nechtějí se tím zabývat. Nelze se proto divit, že má ČR takové zástupce, jaké má - kritika by neměla směřovat na NĚ ale na NÁS. Pro mnohé lidi totiž končí svět za dveřmi jejich domovů, jejich apatie, možná hloupost a možná nezájem tak negativně ovlivňuje celou společnost.

Spolu se Slováky jsme měli nejhorší účast v eurovolbách, parlamentní, senátní, krajské a obecní volby na tom nejsou o mnoho lépe. Je to snad dědictví komunismu a způsobu výchovy, kdy hlavním motem bylo nevyčnívat a neprojevovat se, proč lidé rezignují na jedno ze svých nejzásadnějších práv a vzdávají se možnosti něco ovlivnit? Jsme skutečně takovými ignoranty, kterým je jedno, co se bude dít - však ono nějak bylo a nějak bude? A mají potom lidé, kteří na volby kašlou právo si vůbec na něco stěžovat?

Že MY skutečně rozhodujeme je nad slunce jasné, ostatně kdysi nejsilnější ODS dnes už pouze paběrkuje, protože prostě nedokázala, až na výjimky, nabídnout voličům osobnosti, kterým by se dalo důvěřovat, a proto voliči rozhodli tak jak rozhodli, netěší mě to, ale je to fakt, který nemohu ignorovat a vlastně ani nechci a jsem vlastně rád, že voliči dokázali na stav věcí nějak zareagovat, ať už kroužkováním, či volbou jiné strany. Těch voličů je ale zoufale málo a proto se mnohdy stane, že se k moci dostanou různé existence, které by jinak neměli šanci se k moci dostat.

Podobná situace však panuje i na nižších úrovních - mnohdy se dehonestují lidé, kteří se aktivně zajímají o veřejné i soukromé stavby z titulu, že se jich tato stavba týká, na druhou stranu, pokud se někde něco vybuduje nebo se zavede nějaký systém, tak mnozí nadávají až když je hotovo. Mnozí lidé prostě nejsou ochotni investovat svůj čas do zájmu o věci, které se jich týkají a pak nadávájí na NĚ, ale přitom to jsou ONI, kteří rezignovali na svá práva a nevěnovali jim dostatečnou pozornost.

Voličské právo je věc vážná a je mi líto, že s ním mnozí lidé nakládají tak hanebně. Už jenom z úcty k našim předkům, kteří za toto právo tak tvrdě zaplatili a ve jménu vlastní přítomnosti a budoucnosti naší i našich potomků by stálo za to se zamyslet, zdali není skutečně chyba spíše v NÁS než v NICH a už konečně převzít svůj díl odpovědnosti za stav naší společnosti...

Autor: Petr Čunderlík | středa 4.6.2014 13:27 | karma článku: 18.20 | přečteno: 805x

Další články blogera

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

2.4.2023 v 14:44 | Karma článku: 31.63 | Přečteno: 1047 | Diskuse

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma článku: 25.65 | Přečteno: 1113 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.16 | Přečteno: 451 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.22 | Přečteno: 1374 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 448 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 264 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 681 | Diskuse
Počet článků 201 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4182

syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer


 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...