Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zákaz kouření v restauracích má ochránit především zaměstnance!

3. 07. 2010 9:30:32
Argumentace obhajující zákaz kouření v restauracích není vedená správně. V tomto případě totiž opravdu nejde jenom o zákazníky, ale především o zaměstnance. A právě jejich právo na hygienické prostředí by mělo být hlavním argumentem zastánců zákazu kouření v restauracích.

Pan Jakl ve svém článku - Restaurace a jídleny, státní podnik uvádí vcelku rozumné argumenty obhajující právo majitelů na zřízení kuřáckých restaurací a vymezuje se proti "ohrožení práv nekuřáků". Já s jeho argumenty souhlasím, z tohoto pohledu má jistě pravdu. Absolutně však pomíjí práva zaměstnanců v restauracích. Ti jsou především ohrožováni tzv. pasivním kouřením, které má dle výzkumů zásadní vliv na zdraví člověka a z tohoto pohledu považuji právo na zdraví nadřazené právu kuřáků na svůj zlozvyk.

Dle výzkumu z roku 2004, který provedl Státní zdravotní ústav, a který vycházel z výpovědi zaměstnanců, platí úplný zákaz kouření v České republice na 16 procentech pracovišť. Na 23 procentech pracovišť se musejí kuřáci vydat na místa k tomu vyhrazená uvnitř budovy a na téměř pětině pracovišť musejí zaměstnanci s cigaretou na vyhrazená místa mimo budovou.

Na většině pracovišť je tedy nějakým způsobem omezeno kouření. Zákoník práce v ustanovení § 106 odst. 4 písm. e ukládá zaměstnancům povinnost nekouřit na pracovištích, kde pracují také nekuřáci, a zaměstnavatelům ukládá, v ustanovení § 103 odst. 1 písm. l, povinnosti zajistit dodržování zákazu kouření na pracovištích stanoveného zvláštními právními předpisy (především předpisy na úseku bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, které stanoví zákazy kouření a omezující podmínky s ohledem na povahu práce nebo pracoviště - např. vyhláška č. 327/1992 Sb, nebo zákon č. 379/2005 Sb, § 8). Tyto nařízení by se dle mého názoru měly týkat také "návštěv", které se zdržují na pracovišti - ve svém důsledku by se měly týkat i zákazníků restaurací. Je přeci nesmyslné, aby zákon dodržovali zaměstnanci a třeba i zaměstnavatelé, ale aby poté přišel zákazník a zapálil si. K čemu je platné to, zaměstnanci nebudou kouřit, když jim tam poté budou kouřit zákazníci a oni budou nuceni snášet zápach a zdravotní rizika s tím spojená... V tomto případě je na místě rozšířit platnost výše uvedeného nařízení taktéž na návštěvníky restaurací a barů.

Studenti medicíny 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy zkoumali v roce 2009 v rámci svého studia následky pasivního kouření. Studenti prováděli průzkum v restauracích a barech. Ptali se 830 lidí. Zajímavé údaje nabídlo měření u zaměstnanců v restauračních zařízeních – většina z nich si sice nepřipouští, že by byli dlouhodobě vystaveni pasivnímu kouření a že to má silný vliv na jejich zdraví. Průzkum ale ukázal, že jen dva z 25 zaměstnanců nemají zvýšenou hladinu oxidu uhelnatého, který způsobuje, že organismus je přidušený a nemá dostatek kyslíku. Pasivní kouření v zásadě způsobuje stejné nemoci jako kouření aktivní, ale v menší míře. Je zde však výjimka a tou jsou cévy. K poškození cév úplně stačí zakouřená restaurace. Po hodině pobytu v ní lze nejenom naměřit vyšší hodnoty oxidu uhelnatého ve výdechu, ale prokazatelné jsou i změny na výstelce tepen a další vlivy. To je právě to, co způsobuje infarkty. Na nemoci spojené s kouřením zemře v Česku každý rok asi 22 tisíc lidí, dvě třetiny z nich jsou přitom mladší 65 let. Zdroj: ČT24

Speciálně restaurace a bary by proto měly být chráněny proti účinkům pasivního kouření. I zde totiž pracují nekuřáci, ale i kuřáci, kteří jsou nuceni snášet při výkonu svého zaměstnanání zápach, ale především jsou nuceni pobývat v nehygienickém a zdraví nebezpečném prostředí. Navíc právě v tomto škodlivém prostředí konzumují zákazníci potraviny a nápoje, a jelikož se zde zdržují delší dobu než jinde, je potřeba toto prostředí chránit před nepříznivými vlivy spojenými s kouřením. Opak je však bohužel pravdou, i když i toto se začíná pomalu měnit k lepšímu, a nekuřáckých restaurací a barů přibývá a rozhodně jim zaměstnanci a klientela nechybí. Naopak!

V současné době nám přijde naprosto normální, když přijdeme do dopravního prostředku, kanceláře, nebo obchodu a tam se nekouří, naopak asi by nám přišlo divné a bylo by nám to nejspíš nepříjemné, pokud by tam bylo zakouřeno. Jsem přesvědčen, že málo kdo ze zaměstnanců, ale i zákazníků by si přál návrat k zakouřeným dopravním prostředkům, kancelářím a obchodům, které si i já pamatuji ze svého dětství. Jsem si jist, že tento zákaz měl vliv nejenom na zlepšení pracovního prostředí pro zaměstnance, ale také, že pomohl některým lidem s omezením, nebo dokonce s ukončením své závyslosti na kouření.

Výše popsané je dle mého názoru jednoznačná cesta jak argumentovat ve prospěch zákazu kouření v restauracích. Mimochodem, zákaz kouření v restauracích platí v mnoha zemích - namátkou v Irsku, Itálii, Švédsku, Francii apod. a místní si jej velmi pochvalují. Např. Irové považují přísný zákaz kouření za úspěch. Společnost přijala, navzdory hysterickým výkřikům, protikuřácké opatření kladně. Podle průzkumu podporuje přísný zákaz kouření 98 procent Irů. Z respondentů se přitom plných 89 procent označilo za kuřáky. Podobné statistiky přicházejí i ze Švédska a dalších zemí. Na stránkách GastroNews se objevil před časem článek "V Evropských restauracích se přestává kouřit, který se věnuje právě zkušenostem z těchto zemí.

Chápu, že tabáková lobby je mocná a její vliv nemusí být nutně pouze negativní. Je nutné si uvědomit, že přináší do ekonomiky mnoho finančních prostředků a to jak v podobě daní, investicí, tak i v podobě pracovních míst. Na druhou stranu je ale potřeba, aby se naše společnost rozhodla, co bude podporovat, zdali zdraví svých spoluobčanů a potažmo ochraňovat zdravotnický systém před útratou stovek miliónů na léčení nemocí spojených s kouřením, nebo bude podporovat tabákový průmysl, například i umožněním kouření v restauracích. Myslím, že zdraví spoluobčanů je v tomto případě přednější a pokud si chce někdo dobrovolně ničit zdraví ať tak činí, ale pouze sám sobě, nebo stejně smýšlejícím osobám, nikoliv zaměstnancům, kteří pracují v restauracích a zákazníkům těchto zařízení.


PS: autor sám sebe označuje za kuřáka, byť překonal svojí potřebu mít u sebe neustále krabičku a nyní kouří pouze výjimečně, ale i když si čas od času to cigárko zapálí, tak se své bývalé závislosti už jenom vysmívá... je fajn nekouřit třeba měsíc, dva, tři pak vykouřit třeba 1 cigárko, nebo krabičku, nebo dvě - když je chuť a nálada a poté zase nekouřit x týdnů...

Autor: Petr Čunderlík | sobota 3.7.2010 9:30 | karma článku: 16.91 | přečteno: 1952x

Další články blogera

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

Keňa! Můj druhý domov, srdce Afriky a místo, kam se vždy rád vracím. Žluté pláně Masai Mary, červená zem v Tsavu a majestátní Kilimandžáro v parku Amboseli spolehlivě rozbuší mé srdce. Afriko, má velká lásko, zase jsem doma!

18.3.2016 v 9:24 | Karma článku: 24.10 | Přečteno: 1016 | Diskuse

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

Jaro se pomalu chýlí ke konci a vládu bude přebírat léto, proto je myslím si vhodný okamžik se podívat, jaké to jaro letos bylo. Krom jiného jsem si konečně našel čas na českou přírodu, kterou jsem tak dlouho zanedbával...

15.6.2015 v 12:30 | Karma článku: 32.54 | Přečteno: 1647 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastimil Fürst

Slušný Jiří Drahoš! Opravdu?

V prvním kole prezidentských voleb jsem nedal hlas ani jednomu z kandidátů, kteří postoupili do druhého kola. V tom druhém stojím před volbou, kdo je menším zlem pro mou zemi.

23.1.2018 v 9:25 | Karma článku: 33.57 | Přečteno: 1088 | Diskuse

Zdeněk Bernard

Prezident a MY aneb o čem ve skutečnosti budou prezidentské volby

Mýlí se ten, kdo si myslí, že tyto prezidentské volby budou o Miloši Zemanovi, jak se neustále traduje. Nebudou o Zemanovi, budou o nás! Budou o všech těch, kdo jsou schopni přečíst tyto řádky a je jím více než osmnáct.

23.1.2018 v 9:21 | Karma článku: 10.03 | Přečteno: 231 | Diskuse

Vladimír Veverka

Válka světů po česku - 3. díl - Předvolební šaškárny

Je několik dnů před druhým kolem prezidentských voleb, ale to co se odehrává v antizemanovském táboře je neuvěřitelná šaškárna. "První dáma" se vrhá na propagaci sebe sama, kdejaká myš vylézá z díry a všichni společně oslavují...

23.1.2018 v 2:10 | Karma článku: 27.93 | Přečteno: 495 |

Přemysl Čech

O tom, že pan Zeman bude vítězem voleb.

A to i v případě, že je vyhraje pan Drahoš, což je i celkem dost pravděpodobné a dokonce to možná i bude k panu Drahošovi trochu nespravedlivé.. Ale u lidí ve vzpomínkách nejsou vítězové ti nejslušnější, ale ti, za kterých byla

22.1.2018 v 22:51 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 1509 | Diskuse

Filip Vracovský

Pavka Morozov se vrací.

Přijde vám taky normální zříkat se veřejně rodičů? Na facebooku? Kvůli politice? Pavka by byl určitě spokojenej....

22.1.2018 v 20:28 | Karma článku: 29.47 | Přečteno: 1332 | Diskuse
Počet článků 199 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4047

syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer


 





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.