Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Pane Čunderlík, všechno fajn, až na ten pohled na skutečnosti, které se dějí na Ukrajině. Prosím věřte mi, snažím se uvažovat vlastní hlavou, nestranit nikomu. Podle mého poznání se bývalý prezident Ukrajiny právoplatně rozhodl, že smlouva s evropou je pro jeho stát nevýhodná. Byl sesazen pučem v Kyjevě (majdanem), na kterém se podílely západní mocnosti. Střelbu začali podle BBC protivládní demonstranti, došlo k hromadě násilností, které jsou podle našich médií v pořádku. Totéž se stalo ve východní Ukrajině, jenže tam už to v pořádku není. Ukrajinští rusové jsou podporováni Ruskem, a to je problém, protože Rusko není na naší straně, jsou to přece nedemokratické hordy z východu. No a tak teď nevím, jestli se mé osobě podařilo podle vašeho hodnocení být tou nebezpečnou pátou kolonou nebo ne. Na vaší ideologii mi vadí, že o zbytečném vraždění přívrženců euromajdanu se nemluví, ať se stane cokoli, způsobili to zlí Rusi (, kteří jsou takto naočkovaní ještě od německého agenta Lenina, který byl k rozkladu společnosti na školení ve Švýcarsku).

3 1
možnosti
Foto

Ono to Janukovyčovo rozhodnutí ovšem přišlo z Kremlu. Jednal o tom pár let, a najednou se mu rozsvítilo, že dohody jsou nevýhodné? Tak proč nevyjednal lepší?

1 0
možnosti
GF

G59e78o92r83g82e 34F32o88x

27. 2. 2015 5:27

"...škodí vlastnímu státu na úkor agresora..." Wikipedie: Úkor - újma, poškození nebo ztráta (původně ve spojení s pokořením) . A já si naivně myslel, že pátá kolona má být agresovi ku prospěchu...

1 0
možnosti
Foto

Děkuji za upozornění, máte samozřejmě pravdu, v článku opravím.

1 0
možnosti
PK

Je zásadní si uvědomit, že Ukrajina byla už dlouhodobě silně polarizována - jde to vidět na výsledcích voleb minimálně v tomto století. Východní část se přiklání k Rusku a západní k EU: Nedá se tedy mluvit o páté koloně, je to směřování většiny lidí na daném území. Už na počátku krize se ozývaly hlasy, že nejčistším řešením by bylo Ukrajinu rozdělit. K tomu nedošlo, kdo ví, jak se situace vyvine. Ale možná to tehdy mohlo zabránit mnoha ztrátám na životech.

Další věc je, že se pořád omílá agrese Ruska, ale že EU potažmo USA vydatně přitápí pod kotlem se tiše přechází. Je pravda, že Rusko porušilo smlouvu o zachování územní celistvosti Ukrajiny. Ale stejně tak je pravda, že západ tuto smlouvu porušil tím, že Ukrajina neměla být zapojena do jiných vojenských svazů a neměla mít na svém území další vojenské základny (jednalo se o připojení k NATO a o základně USA v oblasti Krymu). A nakonec Ukrajina vyhlašovala, že vypoví smlouvu o ruské základně na Krymu a zrušila ruštinu jako úřední jazyk. Čímž chci říct, že máslo na hlavě mají všichni zúčastnění a je dost nepravdivé shazovat vše na Rusko. (Stejně, jako pořád není ještě pádný důkaz, že vojáci na Ukrajině jsou ruští, jak to rády omílají média.)

Řešení dle mě je, aby všichni především napravili své pochybení u smluv.... a nemůžu si pomoct, pořád mi přijde referendum o rozdělení Ukrajiny jako nejvíc korektní řešení.

2 1
možnosti
Foto

R^Příčiny a důsledky;-(

0 1
možnosti
Foto

jsem rád,  že jsem se od vás dozvěděl, že  družinu Mirka Topolánka s její snahou posilovat euroatlantickou vazbu jsem klidně tehdy mohl označovat jako pátou kolonu, já totiž byl pro posilování té evropské.

3 1
možnosti
Foto

Sice se nerad opakuji, ale!Pro všechny filly, foby, kolonisty i osvoboditele, etc.

Ve věci Ukrajiny. Jsou toliko dvě možná řešení. Budˇ se velmoce dohodnou,  nebo nedohodnou. Spíše se dohodnou. Ve vlastním zájmu. I za cenu vzájemných ústupků i ,,jisté" reciprocity. Nadále si rozdělí své sféry vlivů a zájmů, i o ně dále budou i soupeřit. EU a Rusko jsou příliš svázány ekonomicko hospod. vazbami. I proto němci i francouzi dále s ruskem jednají. Pokus o to, kdo  získá ,,vrch" nad  potenciál. trhu Ukr. skončil krachem. Naprostým. Pro všechny. Hesla a ideje o svobodě a demokraciji jsou toliko zástěrkou. Proklamace, rezoluce, řeči, kecy, výkřiky. O ničem. Jen ten problém, jak to vysvětlit ,,lidu". Tam nastupuje propaganda. Tam i onde! Ani v tom si nemají co vyčítat. Principy jsou v podstatě tytéž.

Může se to nelíbit, může se s tím nesouhlasit, může se to kritizovat, může se to i svobodně vyjádřit. Ale to je asi tak všechno. Taková je, atˇ se komu líbí/nelíbí, ralita. I současného světa.

1 1
možnosti
JK

Někteří diskutéři zde mají snahu zpochybnit výraz "pátá kolona" s tím, že ani nelze přesně určit, co to vlastně definuje, či kdo to vlastně je. 

No, nemůžu si pomoci, ale Češi mají s "pátou kolonou" tak velké zkušenosti, že to v určitých případech již umí určit i levou zadní. ;-D;-(

Takže v případě, že se jedná o národnostní menšinu, která má snahu odtrhnout (i přes odpor většiny ve státě) území na kterém žije (a to po dobrém či po zlém) a přičlenit toto své území k sousednímu státu ve kterém již má daný národ většinu a mocenské postavení (za oficiální či tichém souhlasu tohoto sousedního státu),.. pak se jedná o tzv. "pátou kolonu" daného státu a ne že ne.!!!!!! 

Je přitom až zajímavé, jak v mnoha aspektech se shoduje situace německé páté kolony v Československu s ruskou pátou kolonou na Ukrajině. .. (což je ostatně v článku pana Čunderlíka pěkně popsáno)... Ano, Hitler a Putin by si mohli podat ruku.. snad až na to, že Hitler se za svoje sviňárny vůbec nestyděl a šel přímo na věc.. Putin se asi přeci jen trochu za tuhle sviňárnu při odtrhávání území sousednímu státu stydí.. nebo není až tak silný a k tomu se při otevřené agresi bojí reakce vyspělého světa ? .. No, tak jako tak, je to sviňárna, je to šílené .. a nakonec se ukazuje, že když jsme se znovu (po nástupu Putina a jeho totalitních praktikách) začali bát Ruska, že jsme měli pravdu!

6 1
možnosti
Foto

Jen tak pro zajímavost 8-o Výraz ,,,pátá kolona" vznikl za španělské občanské války, když Franko bojoval o Madrid. Když se ho ptali, jak chce zvítězit pouze se čtyřmi kolonami, odpověděl, že jeho pátá kolona je v Madridu.!;-)

0 0
možnosti
Foto

No nic. Téma jako řemen,8-o karmička a návštěvnost zajištěna, ego snad až tak moc nepošramocené, že;-O;-DTak páček shledáček:-P

1 4
možnosti
JK

Dneska Vám ta argumentace vůbec nejde.. ostatně, jako vždycky. 

A samozřejmě ani tou rádoby "žoviálností" to nijak nezachráníte! 

Kde nejsou argumenty, kde není logická myšlenka, tam to legrácky nezachrání.

5 0
možnosti
Foto

Podobně vyzněl i Mitrofanův článek, jen byl příliš povšechný.

Tady je to jasné. Kdo vykřikuje, že žádná pátá kolna není, tak je jejím členem. Proč by to jinak dělal.

Karma! R^

5 1
možnosti
Foto

mohu požádat o odkaz na článek pana Mitrofanova, který máte na mysli, jeli někde v elektronické verzi k dispozici... předem díky

1 0
možnosti
Foto

Ježiš to je kravina. Naprosto vytržené z kontextu, chybí další příklady, karma nebude

2 5
možnosti
Foto

Další se přihlásil.

4 1
možnosti
  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer