Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

díky všem za diskuzi, vyplývá z ní, že někteří se minuli s podstatou sdělení článku a prezentují zde své vlastní teorie, jiní pochopili, jenom mi to potvrzuje má slova z posledního odstavce... ;-)

0 0
možnosti
Foto

Tak jsem se prokousal diskuzí a stavím se na stranu těch, kteří fotografování berou jako zábavu bez uměleckých ambicí.K tomu používají odpovídající techniku a neděláme tím nic špatně...i když jsem na kurzu nevyslyšel výzvu Mariána k rannímu focení. Rád se vyspím.:-)...že naše fotky nemají uměleckou kvalitu z toho mě hlava nebolí. Pro mě je důležitá momentka a ta si světelné podmínky nevybírá...takže beru zpět....s foťákem nepraštím.:-)

1 0
možnosti
Foto

Myslim, ze jste naprosto nepochopil autorovo sdeleni ;-D .. ale nevadi, vime alespon, ze jste jednim z tech, kterym stav veci nevadi

0 0
možnosti
Foto

asi praštím s foťákem.:-)

0 0
možnosti
DT

Motivace jsou různé - a má to ještě jednu přidanou rovinu: každý nějak začíná. Není to možné, že ty tisíce nováčků fotících šrot jednoho dne budou lepší než odborník sám? :-) Osobně fotím už pěkných pár desítek let, do žádných fotobank nelezu a necítím se jimi být obtěžována, ať si každý fotí co chce, já si taky fotím co je mi po chuti.

0 0
možnosti
Foto

Kdo si chce zafotit pořádně, ten  i dnes hledá náměty, světlo i atmosféru, atd.  Digitální fotoaparát mu v tom  pomáhá především, že nemusí myslet na na 36 snímků  klasického kinofilmu, vidí okamžitě svůj výsledek a ušetří na nákladech. Samozřejmě chybí kouzlo temné komory, vývojek a ustalovače. Trochu to nahrazuje hraní si se záběry na počítači. Asi nejkrásnější doba fotografování byla u bedniček na desky a bez uzávěrky. Dříve to opravdu byl koníček trochu vyvolených, dnes je to masová velkoprodukce fotografujících záběrů.[>-]

0 0
možnosti
RR

R75o77m16a80n 18R76y94b66á70r

6. 10. 2013 11:23

...typická mcdonaldizace (všude dostanete stejný šit, u fotek  to zaručuje to nezvladatelné množství pořízených obrázků) fototografie jako průmyslového odvětví i jako kulturního fenoménu, pozoruhodné ovšem je, že i lidé žehrající na globalizaci a uniformitu ala mcbůček si s bez rozmýšlení mlaskají nad fotobankami a podobným eklhaftem. Prostě 90 procent lidí žije v pekle a nevědí o tom.

1 0
možnosti
RP

Podle mně takhle hodně řvou profesionální fotografové, kteří dříve měli z fotografování všeho možného zajištěný pohodlný příjem. Dneska na kdejakou turistickou památku, pamětihodnost nebo cokoliv, co stojí za to vyfotit, existují obvykle nejméně tisíce všemožných fotek ve fotobankách , třeba i od těch amatérů vyfocené mobilem. A je možné je online od stolu zakoupit tak od 20 Kč výš a mít je tak do 20 minut po tom, co tu fotku v fotobance najdu v počítači a pracovat s nimi. případně jsou některé rovnou v akcích zdarma.

Profesionální fotografové jsou tak pod tvrdou konkurencí právě těch amatérů, proti kterým je článek zaměřen a pokud tito profesionální fotografové dnes tvrdě nemakají na zakázkách, které nejde použít z fotobank, nemusí si svou prací vydělat ani na úhradu peněz vynaložených na své fotografické nádobí. Natož aby se fotografováním živili.

4 1
možnosti
VZ

Ano, existují tisíce fotek, které jsou stále větším dílem k ničemu, neboť jsou focené právě mobily anebo nějakými jinými klumpry, které se sice prsí 10MPix+, ale nacpanými na pidičipu a za naprosto nepostačující optikou. Takže si akorát stáhnete zbytečně velký soubor, na který se dá koukat leda v dvou až trojnásobném zmenšení, kdy už ta nejhorší zvěrstva mizí. Už jsem to tu psal včera. Na ostré kontury nebo detaily rovnou zapomeňte, neboť je to zpravidla neostré, zašuměné nebo naopak přeorané redukcí šumu. K tomu jako bonus občas ujíždějící barvy, vinětace a všemožné další vady. Ano v dobách 3-6MPix foťáků bývaly k nalezení hezké snímky, ale teď by člověk nad většinou akorát tak blil.

1 0
možnosti
Foto

"Přijít, rychle namířit, bezmyšlenkovitě zmáčknout spoušť, nasdílet a odejít na další místo. Hlavně se nezastavovat, kdo se zastaví, ten bude poslední a poslední mají smůlu. Tak by se dal charakterizovat přístup k fotografování u podstatné části lidí. "

PĚKNEJ NESMYSL. Podstatná část lidí chce zachytit nějaký okamžik, momentku... na památku. Že to holt dělají spontánně a neumětelsky s využitím automatů, že jim nic neříká kompozice, světlo, kontrasvětlo nebo dokonce zlatý řez - to je holt jen autorův komplex.

2 2
možnosti
Foto

Komplex citim spise z vaseho prispevku ... kdyz vidim stovky lidi zachycujici okamziky na vsech turistickych mistech, musim se smat. Mnohdy vidi kde vlastne byli az z fotek .. ale hlavne, ze je co dat na Facebook :-)

0 0
možnosti
VJ

Naštěstí jsou lidé, kteří této nové mánii nepodléhají nebo alespoň o dost méně. Nic nás nenutí dělat desítky fotek na jedno stisknutí a jen si okamžiky ukládat na DVD. Můžeme ty okamžiky prožít, je to jen naše volba ;-)

Stejně tak s tím brakem...nekupujte ho, nelistujte jím a neřešte trapné ankety. Prostě žijte po svém, najděte si přátele, kteří myslí jako vy.

3 0
možnosti
VZ

Velmi výstižné. Karma. Jede se klasické komunistické kvantitou nahradíme kvalitu. Jenže ono to v celé řadě věcí neplatí. Sice jde zhusta o věci povahy technické, každý například dozajista bude souhlasit, že je lépe mít jeden přesný chronometr než stovku nahodile fixlujících pendlovek, ale na fotografování to lze v současné době aplikovat určitě právem. Množí se brak a kvalita se pod ním ztrácí a dusí.

2 0
možnosti
  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer