Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

echo.3.

18. 11. 2011 17:15
Trochu směsice, ale správně, řeč je také o morálce

To ovšem mnozí nechápou a pochopit nechtějí.

Pan Čunderlík píše rozumně a za to má ode mě bod navíc! (navíc je skvělý fotograf)

         :o)

Jsem pro, nepodporovat mor!!!  Nedotovat zbytečně úpadce a bankrotáře, nepodporovat permanentní dlužníky, podvodníky a tuneláře, nepovolovat jim po určitou dobu nově zřizovat, vlastnit či spoluvlastnit firmy (a.s., s.r.o., apod.) nebo usedat v jejích řídících orgánech.

Povolit jen firmy a společnosti s průhlednou vlastnickou strukturou včetně akcionářů.

0 0
možnosti

Karl Novak

13. 11. 2011 14:10
Jenom zhluk slov, písmenek a nesouvisících kusých myšlenek.

Je to bez jasného vhledu a pochopení příčiny krize.

Pokud firmám autor vyčítá hamižnou touhu po zisku, tak je úplně mimo realitu.

Smyslem existence firmy je přece tvorba zisku. !!Na touze po zisku není nic špatného, naopak, Touha po zisku je motorem ženoucí lidstvo vpřed. Nikdo nezakládá firmu bez toho, aby plánoval zisk.A pokud zisk neplánuje, je to zločinec peroucí špinavé peníze nebo blázen.

RvRvRv

1 0
možnosti

peterudes

13. 11. 2011 14:32
Re: Jenom zhluk slov, písmenek a nesouvisících kusých myšlenek.

to jste mě pochopil poněkud blbě nebo lžete, psal jsem o hamižné touze po zisku za každou cenu, bez schopnosti realistického uvažování, tvorbu zisku jako principu samozřejmě neodmítám, naopak... důležité je to za každou cenu, tzn. třeba i za cenu budoucího zadlužení, které dotyčné firma nedokáže ufinancovat, přepálení vlastních možností apod...

1 0
možnosti

kram.bigbloger.lidovky.cz

13. 11. 2011 12:53
Ma to jeden maly problém

Penize a ty bohužel nevzniknou tím, že je nebudete utrácet. Naopak pokud je utrácet přestanete, klesne hodnota těch co mate. A je jedno zda na účte nebo je mate v matraci. Kdyz totiž mate z 1000 Kč něco co bude mít hodnotu (kupní sílu) 700 Kč a bude-li to dál padat treba na 500 Kč tak sice mate hezky papírek s nápisem 1000 Kč ale ve skutecnosti mate 500 Kč. Říká se tomu inflace a tu nezachranite neutracenim naopak pokud ekonomika neroste inflace stoupá. Baťa žil v jinem stoleti a za úplne jiného stavu například jeho peníze ještě byly kryté zlatem vaše uz jsou jen potištěný papirkem s hezkym obrázkem.

0 0
možnosti

peterudes

13. 11. 2011 13:10
Re: Ma to jeden maly problém

je však potřeba utrácet peníze, které máte, nebo existuje dostatečně vysoká šance, že je mít budete, jinak si na sebe vytváříte past, která může sklapnout a praskat budou vaše záda....baťův výrok je podle mě platný v každé době

0 0
možnosti

fr-mottl

13. 11. 2011 12:09
'rozumna spotreba a zodpovedne investice'

pise autor.

Jak muze nekdo za ty blafy dat karmu?

2 0
možnosti

peterudes

13. 11. 2011 12:25
Re: 'rozumna spotreba a zodpovedne investice'

opakem rozumné spotřeby je spotřeba nerozumná, stejně tak opakem zodpovědné investice je investice nezodpovědná...mimochodem, karma je naprosto nepodstatné a o ničem nevypovídající číslo...

0 0
možnosti

MacX

13. 11. 2011 11:46
Je to trochu jinak

Už tady zmínil Petr Hájek problém finančních trhů. Objem prostředků ve virtuální finanční ekonomice je odhadován až na 25-násobek hrubého produktu celé planety. A problém je v tom, že tyto volné prostředky jejich držitelé přestávají investovat do reálné ekonomiky (do výroby a služeb), protože tam nevynášejí, lidé nemají peníze a když postavíte nějaké byty navíc nebo pár desítek tisíc aut navíc, tak vám to zůstane ležet, nikdo si to nekoupí. Jedním ze způsobů, jak si vydělat peníze navíc, je poskytnou je na dluh, aby ti lidé na nákup bytu nebo auta měli. No, a už to jede...

0 0
možnosti

Jan Ruzicka

13. 11. 2011 11:23
Ano.

R^

0 0
možnosti

marek.voksay,blogidnes

13. 11. 2011 11:02
narozdíl od toho blábolu o rasismu ...... za toto karma

R^

0 0
možnosti

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

13. 11. 2011 10:34
castecne souhlas, částečně ne

Rozhodně souhlasím s tím, že je třeba hospodařít rozumně, na všech úrovních by mělo platit "můžu si vyskakovat do výše svého platu" a půjčka by se měla brát tehdy, když její úrok bude nižší, než to, co díky ní získám.

Ale s krizí je to trochu jinak: jednak - spotřeba to nevytrhne. Problém jsou nejspíš ohromné "uměle vytvořené" prostředky na finančních trzích, kde vzniká hrozně moc peněz nepodložených hodnotou (produkcí).

Další problém je, že banky se musí sanovat, protože pád banky zanemná i pád jinak zdravých firem, kterév  ní mají účty. Z mého pohledu: rozdělil bych banky na část bankovní (pújčky, účty a věcio kolem související), která by měly velmi omezené pole působnosti ohledně rizika stát by je zachraňoval a pak na část investiční, kde by se mohlo investovat prakticky do čehokoliv, jakéhokoliv rizika - ale následky investice by nesla společnost. I pádem na hubu.

Největší problém ale asi produktivita - automatizace, robotizace. Firma se (logicky) snaží snížit náklady a ...(pokr.)

0 0
možnosti

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

13. 11. 2011 10:49
Re: castecne souhlas, částečně ne

(pokr.)... tak zavádí automatizaci. Protože v důsledku je lidská práce nejdražší, takže snaha je ji omezit. Díky tomu dnes dokáže jeden člověk (a to i přo započítání návrhu, výroby a servisu automatů) vyrobit mnohonásobně víc, než dřív. Samozřejmě, že zdražování ceny práce (odvody zaměstnavatele, vysoké daně a "pojištění") práci dále zdražuje, což vede k podpoře automatizace a nebo přesunu tam, kde je práce levnější.

Tohle nemá moc řešení - buď vznikne ohromná armáda nezaměstnaných na dávkách, které živí těch pár vyrábějících a  nebo vzniknou umělé profese (od přebujelé státní správy až po geder studies, eko a ethno byznysmeny), které opět budou živit ty produjijící. V podstatě jakási obdoba hladových zdí.

Přiznám, že konstruktivní řešení neznám, něco jsem zkusil naznačit zde (první verze články vyšla zde, na blogu iDnes před cca rokem a půl):

http://petrhajek.bigbloger.lidovky.cz/c/204862/Proc-potrebujeme-mesta-na-Mesici-a-Marsu.html

0 0
možnosti

Jednoho krásného dne ...

13. 11. 2011 9:50
neřekl bych, že touha po stálém růstu

je touhou ekonomů, jde o touhu politiků, kteří v rámci krátkých volebních cyklů potřebují rychlé výsledky bez ohledu na dlouhodobý prospěch a tak je pro ně řešením třeba šrotovné, protože krátkodobě zvýší HDP, že dlouhodobě ekonomice škodí jim nevadí, neboť následky se projeví až po dalších volbách, ale do těch nastávajicích si připíšou "kladné" body.

a k té Keni ještě si pochvalme "moudré" zrušení pouze dva roky po té, co byla nákladně zrekonstruovaná rezidence velvyslance bratru za 40mega. a ta ambasáda fungovala pro asi 4 zajímavé destinace toho regionu (mimo jiné i pro Seychelly)

0 0
možnosti

PeTaX

13. 11. 2011 11:00
Re: neřekl bych, že touha po stálém růstu

Ad 1: dosti přesné.

0 0
možnosti

Gašpo_2

13. 11. 2011 9:39
Obávam sa, že Baťove slová sú často interpretované špatne.

Často sa toho chytajú pravdoláskovci pre svoje teórie "chyba je v našich hlavách".

Ono podstata tkvie v niečom inom. Kríza morálky je sposobená nastavením pravidiel. Ak sú politikou, ekonomikou i financiami generované na špičkové posty nemorálne osobnosti, nie je to sposobené obecnou krízou morálky, ale tým že špatne nastavené prostredie takéto osobnosti priťahuje, či dokonca tvaruje.

V spoločnosti je vždy určité percento gaunerov. To číslo je veky viacmenej stabilné. Rozdiel je len v tom, aké možnosti pre gaunerov poskytujú nastavené mantinely.

1 0
možnosti

PeTaX

13. 11. 2011 11:04
Re: Obávam sa, že Baťove slová sú často interpretované špatne.

Myslím, Gašpo, že nejde o chybnou interpretaci Baťových slov, jen vysvětlujete jinými slovy kde je skutečný problém.

0 0
možnosti
  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer