Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

„Drazí přátelé, podruhé v našich dějinách se britský premiér vrátil z Německa s čestným mírem. Věřím, že je to mír pro naši dobu,“ prohlásil vítězoslavně Neville Chamberlain po návratu z Mnichova v roce 1938.

Přímou reakcí na jeho slova se staly slavné věty Winstona Churchilla:Británie a Francie měly na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolily hanbu. Budou mít válku.Jak víme z historie, Chamberlain se nemohl víc mýlit a Churchill nemohl mít větší pravdu. Politika appeasementu vůči diktátorům chtivých cizích území prostě nefunguje a snaha ustupovat agresorovi vede jenom k větší agresi, tedy přesnému opaku toho, čeho chtějí ti, co zastávají politiku appeasementu, dosáhnout, o čemž jsme se v historii přesvědčili nesčetněkrát.

Stejně tak se mýlí všichni ti, kteří chtějí vyměnit mír za ústupky Ukrajiny vůči agresivnímu Rusku. Zatímco Hitler před zabráním československého pohraničí a napadením Polska stihnul anšlus Rakouska, Putin stejným způsobem anektoval Krym a na východě Ukrajiny nechal vzniknout dva kvazistáty. Scénář a vylhaná obhajoba je v obou případech stejná. Jak Hitler, tak i Putin "chtěli chránit" Němce, respektive Rusy na územích cizích států před zlovůlí jejich vlád. V obou případech se jednalo o argumenty, které se nezakládaly na pravdě a v obou případech Evropa hanebně zaspala, respektive tomu dokonce přihlížela a neudělala vůbec nic. Až loňský brutální vpád Ruska do zbytku Ukrajiny a tisíce zdokumentovaných válečných zločinů, které spáchali ruští agresoři na Ukrajině, vzbudily Evropské státy a další země, které si konečně uvědomily, že Putinovské Rusko je stejnou hrozbou jako Hitlerovské Německo.

Přes všechny paralely a fakta o ruské agresi na Ukrajině se však stále najde množství Chamberlainů, kteří chtějí "mír" za jakoukoliv cenu, byť by to mělo znamenat zánik Ukrajiny a opětovné přímé vojenské ohrožení zbytku Evropy ze strany agresivního Ruska. Můžeme se jenom domnívat, zdali se jedná o pouhou naivitu, či hůře o prachobyčejný kalkul motivovaný bůhví čím a kým.

Paradoxní, nikoliv však překvapivé, je v této souvislosti chování komunistů, kteří celé dekády kritizovali ústupky spojenců, kteří obětovali v roce 1938 Československo pro mír, aby se ti samí komunisté nyní řadili do čela demonstrantů, kteří volají po stených ústupcích od Ukrajiny vůči Rusku. Ostatně podívejte se na fotografie z těchto demonstrací, uvidíte zde mnoho srpů, kladiv a rudých vlajek a na pódiu uslyšíte řečnit komunisty přiznané i ty zakuklené do jiných barev.

„Zvoní, zvoní zrady zvon,“ napsal před téměř 85 lety František Halas, když do Prahy dorazila zpráva z Mnichova o tom, že vlády Anglie a Francie zradily Československo a potvrdily Německu jeho nárok na část československého území a stejnou zradu nyní hlásají všichni ti, kteří chtějí mír za jakoukoliv cenu, aniž by si uvědomovali nebo naopak dokonce s vizí toho, že v podobě ruského světa přivedou do Evropy jenom násilí, bídu a zmar, což v roce 1844 trefně popsal Karel Havlíček Borovský, který po návratu z Ruska prohlásil "Odjel jsem do Ruska jako Slovan a vrátil jsem se jako Čech. Je to země bídy, zmaru, chlastu a rozsáhlých literárních děl o zmaru, bídě a chlastu". Na jeho slovech se za téměř dvě století nic nezměnilo. Zbývá proto jediné, stát pevně za Ukrajinou a podporovat ji v jejím statečném boji proti ruské agresi tak, abychom my mohli žít v Evropě v míru. Sláva Ukrajině! Hrdinům sláva!

Autor: Petr Čunderlík | neděle 2.4.2023 14:44 | karma článku: 31,78 | přečteno: 1049x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma: 25,78 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Kolocovy: Zneužívání "metoo" na český způsob

Někteří lidé si prostě myslí, že když si načmárají na ruce heslo "metoo", tak se tím automaticky legalizují jako oběť sexuálního zneužívání a násilí, ať se jim přihodilo cokoliv.

19.1.2021 v 10:39 | Karma: 40,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

Keňa! Můj druhý domov, srdce Afriky a místo, kam se vždy rád vracím. Žluté pláně Masai Mary, červená zem v Tsavu a majestátní Kilimandžáro v parku Amboseli spolehlivě rozbuší mé srdce. Afriko, má velká lásko, zase jsem doma!

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

Jaro se pomalu chýlí ke konci a vládu bude přebírat léto, proto je myslím si vhodný okamžik se podívat, jaké to jaro letos bylo. Krom jiného jsem si konečně našel čas na českou přírodu, kterou jsem tak dlouho zanedbával...

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1830x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Čunderlík

Za tučňáky na konec světa... (fotoblog)

Ne, opravdu nejsem kamarád s mořem! Jenom si představím to houpání a jdou na mě mdloby, co však může člověk dělat, když si na svůj list napíše fotografování tučňáků, lachtanů a mořských ptáků na jednom z nejodhlehlejších ostrovů n

26.4.2015 v 8:54 | Karma: 30,48 | Přečteno: 2287x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer