Příručka k pochopení ukrajinské krize

5. 03. 2014 7:50:51
Ukrajinská krize a její stupňování v podobě ruské okupace části ukrajinského území nechá klidným jen málokoho. Snad je to i tím, že má naše země vlastní neblahou zkušenost s návštěvou ruských "turistů" v armádních vozidlech. Přes veškerou vlastní zkušenost se však právě u nás najde poměrně hodně lidí, kteří ukazují opovržlivě prstem na revoltující Ukrajince a zároveň podporují ruskou okupaci - více to však vypovídá o nich samotných, než o situaci na Ukrajině.

Lidé dokáží trávit hodiny a hodiny remcáním v soukromí, ale když se někdo zvedne a jde něco dělat, tak je označený za radikála a lůzu. Ukrajinci se před několika měsíci rozhodli vzít osud do vlastních rukou, centrem protestů se stal Kyjev a po několika měsících se jim podařilo uspět. Vzápětí se však musí nová vláda potýkat s ruskou okupací. Síla jedněch, nebát se vyjádřit svůj názor veřejně, je v očích slabochů vždy dehonestována, neboť tito lidé si prostřednictvím svých silnějších spoluobčanů uvědomují vlastní slabost.

Ukrajinci vyšli ve velkém počtu do ulic především kvůli naprostému selhání vlastních elit a volených zástupců. Důvodem, proč zůstali stát na Majdanu dlouhé měsíce bylo zásadní směrování země do budoucna. Nestáli tam kvůli sociálním dávkám nebo zdražení jízdného, či 30,- platbám u lékaře. Stáli tam kvůli tomu, že se rozhodovalo o tom, zdali země nabere spíše prozápadní směr, včetně omezení neuvěřitelné korupce ukrajinských elit nebo zůstane v područí Ruska se všemi výhodami, ale pouze pro vybrané jedince. To je poměrně zásadní důvod k tomu, aby o tom rozhodli občané a pokud volení zástupci v takto zásadním tématu změní svůj názor oproti vyhlášením před volbami, tak nezbývá nic jiného, než jim tyto závazky připomenout a trvat na jejich splnění. Být zvolen vám ještě nedává bianco šek k tomu, abyste se chovali jak chcete! Je to především závazek chovat se tak, jak jste slíbil svým voličům!

Můžeme vidět tisíc a jeden neduh západního světa, konkrétně EU, ale pořád je to ve srovnání se stávajícím stavem na Ukrajině nebo Rusku prostor k žití ve svobodě, míru, právu a ekonomické prosperitě. EU má jistě své problémy, ty jsou ale nicotné v porovnání s problémy Ruska a Ukrajiny. Ostatně běžní Ukrajinci a Rusové odcházejí hledat své štěstí ve velkém počtu právě do EU, nikoliv aby občané EU hledali ve velkém štěstí v těchto dvou zemích. To také o něčem svědčí.

Je logické, že představitelé Ruska cítili po pádu prorusky orientovaného a zkorumpovaného prezidenta Janukovyče ohrožení svých ekonomických a mocenských zájmů na Ukrajině a jsa si vědomi neschopnosti uspět ve férové soutěži o ukrajinský trh a zachovat strategický vliv svých ozbrojených sil na přístup ke Středozemnímu moři skrz základnu v Sevastopolu, rozhodli se vzít osud do svých rukou a zahájili okupaci části území Ukrajiny, přičemž použili směšné argumenty, které spíše než podporu pro jejich konání, usvědčují Rusko z neochoty respektovat nic jiného, než své vlastní mocenské a ekonomické zájmy. Krym je součástí Ukrajiny od roku 1954, v roce 1994 uznalo vytyčené hranice Ukrajiny Rusko, USA i GBR tzv. Budapešťským memorandem, Krym má v současném uspořádání Ukrajiny vysokou míru autonomie. Pokud by se chtěl Krym stát součástí Ruska, mohl by o tom rozhodnout v referendu. Zásah ruské armády je v tomto případě zcela nepřípustným narušením suverenity Ukrajiny a nelze jej nijak pochopit, ale pouze odsoudit.

Ruské postoje a způsob uvažování jsou modelovány po staletí. Mezi hlavní pilíře utvářející ruskou duši najdeme především vůdcovský komplex a zhrzení z pádu carství, velkého Ruska a posléze SSSR - Rusové a především stávající prezident Putin prahne a vyžaduje velké uznání a respekt ostatních národů a lidí. Skuteční vůdcové a velcí lidé však respekt nevyžadují, ale zaslouží si ho především svou velkorysostí, což je ale vlastnost, kterou u ruských představitelů najdete jenom ztěží, ostatně za mnohým přehlíživým a arogantním chováním běžných i velmi movitých Rusů najdeme především komplex méněcennosti daného jedince, který je často způsobený neochotou ostatních lidí "klanět se" jenom proto, že je dotyčný Rus. Rovnost lidí (před sebou, zákonem, atd.) není princip, který by byl v ruské společnosti pevně zakořeněný.

Taktéž neochota respektovat jiné zájmy než vlastní, způsobena především dlohodobou neexistencí soukromého majetku a příliš intenzivní vystavení mongolské krutosti při nájezech na ruské území, stojí za až nepřátelskými postoji k lidským právům a k člověku jako individualitě. Ostatně ruské ztráty ve 2. světové válce byly znásobeny střílením vlastních vojáků jejich veliteli. Nás mnogo!

Kvůli ambicím jednotlivců pak trpí národy, kvůli neschopnosti bránit základní principy fungování mezinárodního soužití budou vykopány příkopy, které se nepodaří zahladit po generace. Celá situace na Ukrajině směřuje k jednomu, Rusko si zahrává se svojí těžko budovanou a křehkou důvěryhodností. Pokračováním okupace se Rusko stane nedůvěryhodným partnerem i v mezinárodním obchodě - kdo bude chtít obchodovat se zemí, která takto bezbřeze porušuje mezinárodní dohody a především, Ukrajincům se opět nebude lépe žít, alespoň v počátku, než překonají šok způsobený ruskou okupací.

Jak napsal v minulých dnech ruský historik Andrej Zubov: "Získáme-li Krym, rozervaný vnitřními rozpory, ztratíme navždy lid Ukrajiny – Ukrajinci neodpustí Rusům takovou zradu nikdy. Myslíte si, že přeháním? Že čas všechno zahladí? Doufáte marně, drazí ruští šovinisté. Na konci XIX. století se Srbové a Chorvati považovali za jeden národ, jen rozdělený hranicemi, náboženstvím a abecedou. Oni usilovali o jednotu – kolik knih o tom napsali. A byly to moudré a dobré knihy. A teď na světě najdete jen málo národů, které se vzájemně nenávidí tak jako Srbové a Chorvati. Kolik krve bylo mezi nimi prolito, a to všechno kvůli nějakým kouskům území, městečkům a údolím, v nichž by mohli žít spolu šťastně a spokojeně. Mohli by, ale nedokázali to. Chamtivost udělala z bratrů nepřátele. A cožpak se to nestává i v každodenním životě? Stojí za to přijít o bratry navždy, kvůli nesmyslným ambicím?

V zájmu míru v naší zemi, v zájmu jeho skutečného obrození, pro mír a přátelství na území historického Ruska, které je nyní rozděleno do mnoha států, řekněme ne na tuto šílenou a – co je nejdůležitější – naprosto zbytečnou agresi. Ztratili jsme ve dvacátém století tolik životů, že naší jedinou správnou zásadou by měl být princip vyhlášený Solženicynem – zachování národa. Zachování lidí, a ne rozšiřování území. Země se shromažďují jen za cenu krve a slz. Žádnou krev, žádné slzy již nepotřebujeme!"

Autor: Petr Čunderlík | středa 5.3.2014 7:50 | karma článku: 39.15 | přečteno: 8047x

Další články blogera

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

2.4.2023 v 14:44 | Karma článku: 31.63 | Přečteno: 1047 | Diskuse

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma článku: 25.65 | Přečteno: 1113 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 21.97 | Přečteno: 369 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 509 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 201 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4182

syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer


 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...