Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S kým hraničí Rusko? S kým se mu zachce...

Ten scénář je pořád stejný a za ty roky se nijak nezměnil. Pod falešnou záminkou ochrany "svých" obyvatel, kteří jsou však občané jiného státu, vtrhne ruský okupant do sousední země a násilně zabere území cizího státu. Někdy zůstane rok, někdy dvacet a někdy neodejde vůbec. Svět a konkrétně Evropa se zmůže pouze na slovní výhrady, ale reálně neudělá nic, protože v Evropě jsou na rozhodovacích místech "zodpovědní" politici, kteří si s Ruskem nechtějí nic začít. Kde by pak brali politici peníze na své kampaně, až by jim jejich sponzoři omlátili o hlavu, že jim jejich postoj zhoršil obchody s Ruskem...

Evropu a Evropany už hodně dlouho neberou za jejími hranicemi příliš vážně a mohou si za to Evropané sami, neboť podlehli falešnému dojmu, že lze vše vyřešit dohodami - kéž by tomu tak bylo, ale bohužel není. Ukázalo se to v roce 1938, 1956, 1968 a v dalších letech. Neschopnost Evropanů vidět a bránit se nebezpečí dříve, než toto stojí před jejím prahem je už legendární. Z těch největších průšvihů nás pak musí tahat spojenci z USA a dalších států mimo Evropu. Byli to především američtí vojáci, kteří umírali na francouzských a italských plážích při osvobozování Evropy od nacistického Německa, byli to ale i sovětští vojáci, kteří umírali na východní frontě, byl to Regan, který uzbrojil SSSR a pomohl zbourat v Evropě železnou oponu, atd. Dlouhodobě a s trvalou tendencí se tak ztrácí vliv Evropanů na dění mimo, a co je nejhorší, i vně svých vlastních hranic. Posledním dobrým evropským politikem byla Margaret Thatcher, která se příkladně starala a hájila zájmy své země.

Co mě však naplňuje pocitem beznaděje ještě víc než předposranost Evropanů, je postoj USA. Okupanti z Ruska vtrhnou se svojí armádou na Ukrajinský Krym a reakcí z Oválné pracovny je, že naoplátku nepřijedou na summit G8 do Sochi - prezident Putin se musí smát, až se za břicho popadá. Rusko si je vědomo této slabosti Evropanů i USA a proto zcela v klidu vojensky obsadilo Ukrajinský Krym. Vytřelo si tak zadek s mezinárodní dohodou, tzv. Budapešťským memorandem, které podepsalo v roce 1994, a kterým poskytlo spolu právě s USA a GBR plné a zásadní garance národní bezpečnosti a suverenity Ukrajině v hranicích zahrnujících i Krym. Na oplátku se Ukrajina rozhodla zničit zásobu svých jaderných zbraní. Kdy jindy než v okamžiku, kdy Rusko jednoznačně poruší mezinárodní smlouvu jejímž účastníkem je i USA a GBR a zahájí okupaci suveréního státu je potřeba jednat razantně a bez servítek!?

Směšné jsou především argumenty, proč tak Rusko činí, snaha vyvolat dojem, že je na Ukrajině nějak ubližováno obyvatelům ruské národnosti je zcela nepravdivé tvrzení, které dokonce odmítají i samotní obyvatelé Krymu, kterých se to má týkat, stejně tak argument o humanitární katastrofě je sci-fi, které má s realitou společné asi tolik, jako opravdový zájem Kim Čong-una o blahobyt svého obyvatelstva.

Svět prostě není rozkvetlou loukou plnou motýlů, svět je krutý a ne vždy vyhrává Einstein. Mnohdy vítězí Darwin ve své nejsurovější podobě. S králem jednej královsky a s hulvátem hulvátsky! Přizpůsobit se protivníkovi a pochopit, co uznává a co ne, je jedním ze základních kamenů k tomu, abych mohl uspět. Tam kde někdo pochopí tvrdá slova a ekonomické sankce, tam jiný potřebuje "zaparkovat tank" před vchodem.

V této situaci je mi sympatický postoj Poláků, kteří iniciovali jednání NATO, neboť stejně jako ČR má s Ruskem své zkušenosti a vědomi si hrozby ze strany Ruska se nebojí o tomto hovořit a především konat. Poláci mi vůbec jsou sympatičtí svojí schopností jít si za svým a třeba proto obětovat i život. Také je to v Polsku vidět a i když mají spousty problémů, nelze nevidět, že jejich vyrovnání se z vlastní historií a schopnost prosazovat svoje zájmy je na mnohem vyšší úrovni než je tomu u nás. Mrzí mě však, že tento krok nebyl společným krokem právě Čechů a Poláků, ale na to máme u nás doma příliš prorusky orientované zastupitele.

Rusko potřebuje evropské peníze za suroviny stejně jako Evropa potřebuje ruské nerostné bohatství, ten vztah je prostě oboustranně potřebný a výhodný. Přílišná obava Evropanů o dodávky ruských nerostných surovin není na místě a neměla by být důvodem, proč se nekoná. Tím by neměla být i jednoznačná a nezpochybnitelná vojenská síla Ruska, protože ani v ruském zájmu není začít nákladnou a devastující válku. Rus není hloupý, pouze spoléhá na to, že Evropané na sobě nechají štípat dříví a nechtějí se dostat do konfliktu s Ruskem. Byl bych rád, pokud by se nyní prezident Putin přepočítal...

Autor: Petr Čunderlík | neděle 2.3.2014 15:55 | karma článku: 25,04 | přečteno: 1272x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Politika

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma: 25,78 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Kolocovy: Zneužívání "metoo" na český způsob

Někteří lidé si prostě myslí, že když si načmárají na ruce heslo "metoo", tak se tím automaticky legalizují jako oběť sexuálního zneužívání a násilí, ať se jim přihodilo cokoliv.

19.1.2021 v 10:39 | Karma: 40,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

Keňa! Můj druhý domov, srdce Afriky a místo, kam se vždy rád vracím. Žluté pláně Masai Mary, červená zem v Tsavu a majestátní Kilimandžáro v parku Amboseli spolehlivě rozbuší mé srdce. Afriko, má velká lásko, zase jsem doma!

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

Jaro se pomalu chýlí ke konci a vládu bude přebírat léto, proto je myslím si vhodný okamžik se podívat, jaké to jaro letos bylo. Krom jiného jsem si konečně našel čas na českou přírodu, kterou jsem tak dlouho zanedbával...

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1830x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer