Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sportovci z ČR jsou fenoménem světového sportu

Jestli se něčím může ČR v dnešní době chlubit, pak jsou to jistě sportovci, kteří dokazují své umění v mnohých odvětvích. Je s podivem, v kolika různých sportech jsou Češi, Moravané a Slezané na světové špičce, přitom zde existuje obrovská konkurence a mnohdy jsou podmínky našich reprezentantů  nedostatečné a velmi skromné. Ačkoliv je náš národ s počtem obyvatel něco přes 10,5 milionu až na 81. místě na světě, přesto však v porovnání efektivity můžeme směle konkurovat všem velmocem a mnohé z nich strčíme do kapsy. Tímto článkem bych chtěl složit hold všem trenérům, funkcionářům, ale především sportovcům, kteří tak skvěle reprezentují Českou republiku ve světě. Díky!

Vypočítat veškeré úspěchy našich sportovců je téměř nemožné, zaměřím se proto na posledních roky a začnu sportem, který je číslo 1. na světě - fotbalem. Máme skvělé fotbalisty jak na klubové, tak i na národní úrovni. Od roku 1996 nechyběli naši fotbalisté na žádném ME, z pěti účastí máme jedno druhé a jedno třetí místo, tři postupy ze skupiny a dvakrát jsme skončili ve skupině. Navíc v roce 2006 jsme se zúčastnili MS. Fotbal hrají milióny hráčů po celém světě. Naši mladí fotbalisté v poslední době zaznamenali taktéž skvělé výsledky např. na těchto akcích: 2. místo na MS 20 v roce 2007, 2. místo na ME 19 v roce 2011 a 3. místo v roce 2008, základní skupina na MS 17 v roce 2011, 2. místo na ME 17 v roce 2006 + 2x účast v základní skupině (2010 a 2011). Na ME hráčů do 21 let (mimochodem v roce 2015 se bude konat toto malé Euro v ČR) jsme získali 1x zlatou (2002), 1x stříbro (2000), 4. místo (2011) - není toho málo.

Naše klubové týmy se pravidelně účastní evropských pohárů, v poslední době se daří našim týmům probojovat do nejprestižnější Ligy mistrů, aktuálně se jí účastní podruhé Plzeň. Liberec se probojoval do Evropské ligy, loni postoupili do Evropské ligy Sparta i Plzeň a oba týmy se probojovaly ze skupiny do jarní části. V nejkvalitnějších ligách v Německu, Anglii, Itálii a Španělsku působí nebo působilo mnoho našich hráčů.

Pak zde máme hokej, výčet všech úspěchů by byl příliš dlouhý, stačí zmínit vítězství na olympijském turnaji století v Naganu v roce 1998, bronz v roce 2006 v Turíně. Od roku 1993 jsme byli 6x mistry světa, jednou jsme byli druzí a 4x třetí. Máme jednoho z nejlepších hokejistů historie Jaromíra Jágra. Ačkoliv již neprodukujeme takové množství skvělých hráčů jako v minulosti, stále je jich dost a mnoho našich hráčů hraje v nejprestižnějších ligách v NHL, KHL a ve skandinávských ligách. Naše domácí liga nepostrádá kvalitu. Junioři se po hubených letech opět zvedají (5. místo na MS 2012 a 2013).

V atletice, královně sportů, máme taktéž mnoho úspěchů. Stačí vzpomenout na poslední MS v Moskvě. Zuzana Hejnová a Vítězslav Veselý jsou aktuální mistři světa. V celkovém hodnocení národů jsme skončili na vynikajícím 8. místě. Naši atleti se prosazují i v dříve zapovězených disciplínách jako je sprint (5. místo Maslák na 400m, dříve Svoboda 6. místo na MS 2009 v běhu na 110m překážky) a kladivo (Lukáš Melich získal bronz). Ze stále aktivních i těch, kteří svouji kariéru již ukončili nesmím zapomenout na Barboru Špotákovou, dvojnásobnou olympijskou vítězku a mistryni světa v hodu oštěpem, Romana Šebrleho - vítěze OH, MS i ME, Tomáše Dvořáka - trojnásobného vítěze MS, Roberta Změlíka - olympijského vítěze, Jana Železného - trojnásobného olympijského vítěze a trojnásobného mistra světa, Šárku Kašpárkovou - mistryni světa v trojskoku, Lídu Formanovou - mistryni světa v běhu na 800m, medailisty máme taktéž ze skoku o tyči (Baďurová - 2. místo 2007, Hamáčková - 3. místo MS 2005)

Na posledních letních OH v roce 2012 jsme obsadili jako národ 19. místo se ziskem 10 medailí (4x zlato, 3x stříbro a 3x bronz). Naši sportovci získávali na několika posledních letních OH medaile např. v těchto sportovních odvětvích - atletika (krom výše vyjmenovaných máme medailisty v disku, skoku do výšky, kanoistika (např. Doktor - 2x vítěz OH, Hilgertová 2x vítěz OH, Volf a Štěpánek - 2x 2. místo a 1x 3. místo, stříbro z K1 a bronz z K4), tenis (2. místo čtyřhra žen), střelba (2x vítězové - Emmons a Kostelecký, dále pak medaili vybojovali Hyková, Málek, Tenk, Sýkorová), veslování (Knapková - vítězka, Synek - 2x stříbro, párová čtyřka - 2004 druhá), Moderní pětiboj (Svoboda - vítěz OH, Capalini - 3. místo), dokonce máme medailistku v jachtingu (Šmídová - 2. místo na OH 2004), horská kola (Kulhavý - vítěz OH 2012).

V tenise, v dalším z velmi populárních a masových sportů, máme mezi aktuálně nejlepšími hráči planety svá želízka jak v mužském (5. místo Tomáš Berdych), tak i ženském (10. místo Petra Kvitová) žebříčku. V první světové stovce máme 5 žen a 4 muže. Naši tenisté a tenistky v poslední době zaznamenali úctyhodné výkony: muži vyhráli v roce 2012 DAVIS CUP ženy vyhrály 2x FED CUP (2011 a 2012), Petra Kvitová vyhrála v roce 2011 Wimbledon a turnaj mistryň, Tomáš Berdych se již několik let drží ve světové špičce, v roce 2010 byl ve finále Wimbledonu a 3x po sobě se účastnil turnaje mistrů (momentálně je v osmifinále na US Open). Duo H+H (Hlaváčková, Hradecká) vyhrálo French open 2011 v ženské čtyřhře, byly druhé na OH 2012, Radek Štěpánek vyhrál Australian open 2012 po boku Paese v mužské čtyřhře, Květa Peschkeová vyhrála v roce 2011 Wimbledon po boku Srebotnikové ve čtyřhře žen, Benešová zvítězila ve Wimbledonu v mixu v ten samý rok. Máme několik vítězů juniorských grand slamů a nadějných hráčů (aktuálním želízkem v ohni je Jiří Veselý, 20-ti letý tenista, momentálně 82. na světě).

Mezi naše úspěšné sportovce v zimních sportech se nesmazatelným písmem zařadila fenomenální Martina Sáblíková - 2x vítězka OH v rychlobruslení, několikanásobná vítězka světového poháru, MS, apod., běžci na lyžích - vítězka OH a mistryně světa, mnohonásobná medailistka z OH a MS Kateřina Neumannová, Lukáš Bauer - medailista z OH i MS, vítěz světového poháru, štafeta na 4x 10km - medailisté z OH - z nich navíc Martin Koukal vyhrál MS v běhu na 50km, slalomářka Šárka Záhrobská (3. místo na OH a mistryně světa), olympijský vítěz v akrobatickém lyžování Aleš Valenta (OH 2002). Mezi nejlepší dálkové běžce na světě v poslední době patří Stanislav Řezáč.

Skokané na lyžích a reprezentanti v severské kombinaci se perou s těmi nejlepšími (Koudelka, Matura - 10. místo ve světovém poháru 2013, Hájek). Snowboardistka Pančochová patří ve své disciplíně mezi nejlepší na světě (2. místo na winter X games 2013, 2. místo na MS 2011), skikrosař Kraus dvakrát ovládnul světový pohár (2005 a 2006) a je mistrem světa (2007). Naši biatlonisté a biatlonistky zaznamenali v loňské sezóně pozoruhodné výsledky ve světovém poháru - Soukup, Moravec, Šlesingr, čtyřnásobná vítězka Soukalová, za pozornost stojí např. 3. místo ve štafetě mužů na MS 2013.

Cyklisté taktéž dělají v poslední době ČR dobré jméno, Roman Kreuziger byl letos pátý v celkovém pořadí na nejslavnějším závodě Tour de France, Leopold König a Zdeněk Štybar aktuálně vyhráli po jedné etapě v právě probíhájící Vueltě. Štybar se taktéž v roce 2010 a 2011 stal mistrem světa v cyklokrosu. Cyklokrosaři vůbec přiváží pravidelně vynikající  výsledky ze seniorských i juniorských podniků. 

Zvedají se naši plavci, např. Simona Baumrtová získala loni bronz na MS i na ME, je mnohonásobnou medailistkou z ME z krátkého bazénu, letos plavala finále na MS a obsadila krásné 6. místo. Máme vítězku ME Petru Chocovou, která letos taktéž plavala ve finále MS, medaili z ME mají také naše štafety, mužská i ženská. Jan Micka získal v letošní sezóně 6 medailí ze dvou nejdůležitějších juniorských podniků MS a ME, z toho dvě zlata z ME, dvě stříbra z MS, 1x stříbro z ME a 1x bronz z ME.

Z dalších sportů bych zmínil úspěšného judistu Krpálka (aktuálně bronz na MS). Ke skvělým týmům patří basketbalistky, v poslední době vítězky ME (2005) a stříbro na MS (2010). Máme velmi dobré plážové volejbalistky, volejbalový tým ČR žen se probojoval poprvé do prestižní Grand Prix, kde hraje velmi slušnou úlohu, volejbalisté porazili v srpnu mistry Evropy ze Srbska, mnozí naši volejbalisté hrají prestižní ligy v zahraničí. V házené máme jednoho z nejlepších hráčů planety Filipa Jíchu, naši házenkáři se pravidelně účastní ME a bojují o MS, mostecké házenkářky vyhrály loni nejenom ligu, ale především Vyzývací pohár a zapsali se tak do historie tohoto evropského poháru. Reprezentace žen se po dlouhé době probojovala na loňské ME, kde obsadila pěkné 12. místo.

Aktuálně máme mistra světa ve veslování - Ondru Synka na skifu, bronz ve stejné disciplíně získala před pár dny i Mirka Knapková. Florbalisté patří mezi nejlepší týmy světa. Úspěchy slavíme i ve sportech jakým je např. golf (Klára Spilková). Úspěšné sportovce máme ve futsalu, parašutismu, kolové, inline hokeji, Jan Koukal se dlouhodobě pohybuje na pomezí 60. místa ve světovém žebříčku squashistů, Petr Koukal se pak pohybuje okolo 60. místa ve světovém pořadí badmintonistů. Mezi nejlepší krasobruslaře světa patří Michal Březina (bronz na ME 2013, 2x 4. místo na MS) a Tomáš Verner (např. mistr Evropy 2008, bronz a stříbro taktéž z ME). Curling je na vzestupu a mužům jen těsně unikla účast na OH v Soči, příště to určitě vyjde! Naši reprezentanti jsou konkurenceschopní i ve sportech jakým je Short track (Novotná), na vzestupu jsou naši bobisté (loni 5. místo v závodě světového poháru v Altenbergu, kvalifikovali se na OH v Soči). Vynikajících výsledků dosahují naši sportovci v orientačním běhu (mistři světa 2012 - štafeta). Na letní Univerziádě 2013 v Kazani získala naše výprava 16 medailí, z toho 3x zlato, 6x stříbro a 7x bronz a v celkovém pořadí obsadili naši sportovci výbornou 21. pozici (ze 162 zúčastněných zemí).

Úspěšné sportovce máme i mezi paralympiky, stačí vzpomenout na paralympijské vítěze Ježka, Běleše, Bělu Třebínovou, Martina Kováře, atp. Na poslední paralympijádě v roce 2012 obsadili naši paralympici 42. místo v hodnocení národů, v Pekingu 2008 obsadil český paralympijský tým lichotivé 16. místo.

V historii nás reprezentovaly takové legendy světového sportu jako Čáslavská, Zátopek, Kratochvílová, Nedvěd, Masopust, Tkáč, bratři Pospíšilové, Pribilinec, Holeček, Hlinka, Hašek, Raška a mnozí další. Jistě jsem zapomněl na některé aktuální mistry svého oboru a předem se jim tak omlouvám, v diskuzi můžete doplnit chybějící dílky do výčtu úspěchů našich sportovců. Byl bych rád, pokud bychom si všichni uvědomili, jak skvělí a šikovní lidé okolo nás žijí (nejenom ve sportu) a že můžeme být jako národ na co a na koho hrdí.

 

Autor: Petr Čunderlík | úterý 3.9.2013 8:08 | karma článku: 14,69 | přečteno: 1080x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Politika

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma: 25,78 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Kolocovy: Zneužívání "metoo" na český způsob

Někteří lidé si prostě myslí, že když si načmárají na ruce heslo "metoo", tak se tím automaticky legalizují jako oběť sexuálního zneužívání a násilí, ať se jim přihodilo cokoliv.

19.1.2021 v 10:39 | Karma: 40,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

Keňa! Můj druhý domov, srdce Afriky a místo, kam se vždy rád vracím. Žluté pláně Masai Mary, červená zem v Tsavu a majestátní Kilimandžáro v parku Amboseli spolehlivě rozbuší mé srdce. Afriko, má velká lásko, zase jsem doma!

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

Jaro se pomalu chýlí ke konci a vládu bude přebírat léto, proto je myslím si vhodný okamžik se podívat, jaké to jaro letos bylo. Krom jiného jsem si konečně našel čas na českou přírodu, kterou jsem tak dlouho zanedbával...

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1830x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer