Ekonomická krize je pouze návratem k rozumné spotřebě a investicím

13. 11. 2011 9:27:28
Nedávno jsem viděl v televizi nějakého určitě velmi chytrého pána, jak nabádá lidi, aby hlavně utráceli - to prý je ten pravý zaručený recept, jak vybřednout z ekonomické krize. Jistě, ekonomika je postavena na spotřebě, ale na podobných základech stojí i její krize, tj. na nesmyslné spotřebě, nezodpovědných investicích, nebezpečném zadlužování, korupci a přebujelém sociálním systému, který omezuje stát v jeho konkurenceschopnosti.

Pravděpodobně nejúspěšnější podnikatel naší historie, pan Tomáš Baťa pronesl v roce 1932 slova, která obzvláště dnes sedí, jak ona pověstná prdel na nočník:

Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe, to čemu jsme zvyklí říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je pak následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující...

Tomáš Baťa to zhodnotil naprosto přesně. Klaním se jeho moudru, které je platné v každé době. Představa, že nalitím miliard korun, dolarů nebo eur firmám, které byly nezodpovědné ve své hamižné touze po zisku za každou cenu, bez schopnosti realistického uvažování, se dosáhne očekávaného obratu, je zcela mylná. Vygenerovaný dluh pouze oddálí nevyhnutelné a to je naprostý kolaps takového systému. Čím dál víc se ukazuje, že daleko důležitější, než všelijaké rádoby sofistikované systémy a množství "plzeňských" titulů před jménem, je mít na čelných místech ve firmách a vládě především lidi inteligentní s vysokým morálním kreditem a schopností vidět dál, než za hranici svého volebního období.

Vše se točí okolo peněz a jejich utrácení, a proto by se měla zásadně posílit finanční gramotnost a zodpovědnost lidí. Ne každý musí mít každý rok nutně novou plazmovou televizi, ne každý mu na ni musí půjčit. Pokud si někdo představuje, že ekonomika bude růst neustále 5% tempem, tak je to blázen. Podobně jsou na tom mnohé firmy, jejichž nerealistické firemní plány, vycházející z touhy po bonusech konkrétních manažerů, jsou důvodem, proč se ta která firma zadluží, případně hodnotí svůj nižší růst negativně, bez schopnosti vidět vše v širších souvislostech. Rozumná míra růstu, ale třeba i stagnace, nebo mírný pokles není důvodem k panice, ale naopak důvodem k zamyšlení se a k zefektivnění svého úsilí. Ostatně, pokud bude zítra růst ekonomika o 1%, další rok o 0% a za další rok ekonomika o 1% klesne, tak to neznamená nic jiného, než že na tom budeme stejně jako dnes a pravděpodobně lépe, než včera. Netřeba z toho dělat kovbojku. Někdy se prostě daří víc, někdy míň. Co by měli říkat takoví sportovci, kdyby se měli po každém poklesu formy zhroutit. Pouze politici a někteří rádoby ekonomové si zvykli na to, že ekonomika pořád poroste. Utopie!

Samotný dluh však není příčinou problémů, důležitý je jeho důvod a schopnost se se svými závazky vypořádat. V dnešní době, kdy jsou lidé masírováni (uznávám, nikdo je násilím nenutí) na každém kroku k utrácení za každou cenu, kdy jsou podporované takové nesmysly jako půjčky na vánoční dárky, dovolené a další věci, které si na dluh pořídí jenom hazardér, se nelze divit tomu, že je tolik lidí v bankrotu a počet exekucí přesáhl jeden milion. Na druhé straně však stojí ti, kteří takové investice posvěcují. Jejich chování je stejně nezodpovědné, jako chování spotřebitelů, kteří si takové věci pořídí na dluh a pak je nejsou schopni splácet.

Především rozumná spotřeba a zodpovědné investice, přehledné právo a efektivní justice, zrušení například anonymních akcií, zefektivnění výběru daní potlačením všelijakých výjimek, omezení sociálního systému, například vázáním přídavků na dítě na to, že dotyčné chodí do školy a má nějaký rozumně vymahatelný prospěch, poskytování podpory pouze těm, kteří si nejsou prokazatelně schopni pomoct sami, větší flexibilita v přijímání a vypovězení zaměstnanců, efektivní budování diplomatických a obchodních vztahů - tj. například neuzavírání některých ambasád ve světě (naprosto šílené mi přijde uzavření ambasády například v Keni, v zemi která je nezpochybnitelným lídrem a vstupní branou pro investice v celé východní Africe), nenavyšování daní podnikatelům a zaměstnancům jsou dle mého názoru možným řešením dnešního stavu a zvýšením konkurenceschopnosti naší země ve světě.

Autor: Petr Čunderlík | neděle 13.11.2011 9:27 | karma článku: 22.48 | přečteno: 1945x

Další články blogera

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

2.4.2023 v 14:44 | Karma článku: 31.63 | Přečteno: 1047 | Diskuse

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma článku: 25.65 | Přečteno: 1113 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 81 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 26.65 | Přečteno: 579 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.87 | Přečteno: 915 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.05 | Přečteno: 1597 | Diskuse
Počet článků 201 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4182

syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer


 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...