Díky multikulturalitě a menšinám lze lépe identifikovat extrémisty

17. 08. 2011 8:01:45
Je to právě kombinace nevzdělanosti, strachu z neznámého, malého rozhledu, dogmatického pohledu na věci, netolerance, malosti, zakomplexovanosti a touhy po moci a penězích, která pohání některé lidi v tom co dělají. Díky výše uvedeným vlastnostem mají neustálou potřebu, snažit se hledat nějakého "nepřítele", vůči kterému by mohli vést svůj "svatý boj". Zdravá kritika poměrů je vždy žádoucí, nesmí se z ní však stát nástroj manipulace, strachu a vyvolávání paniky.

V dobách krize, obzvláště ekonomické, podobné té, kterou prožívá Evropa v posledních letech, se totiž snadno sklouzne k "jednoduchým" řešením, které tito samozvaní mesiášové nabízejí jako lék na všechny strasti. Přijmutím jejich líbivých řešení a vzdáním se vlastní zodpovědnosti však riskujete, že vám kousek po kousku začnou krást i vaši svobodu, až vám nakonec nezbyde vůbec nic. Vše ve jménu ochrany před imaginárním nepřítelem, kterého pro vás vyrobili a kterým vás před tím hystericky krmili.

Je neocenitelnou vlastností všech menšin, že právě ony se stávají terčem takovýchto lidí, kteří se díky nim odkopávají populistickým vymezením proti té, či oné skupině, snažící se získat laciné body a sympatie méně inteligentních spoluobčanů. Většinou používají nějakou negativní vlastnost, případně nějaký exces jednotlivce a poté vztahují vše na celou skupinu. Tu jim vadí černí jako celek, támhle házejí všechny ekology do jednoho pytle, někteří titulují né nevýznamné procento normálních lidí jako devianty jenom kvůli jejich sexuální orientaci na stejné pohlaví a nejraději by je vystrnadili na okraj společnosti, tamti by zase vraždili každého, kdo nesdílí jejich pohled na svět a příště budete jejich terčem třeba vy, a třeba jenom proto, že se jim budete zdát divní. Místo lpění na svobodě a dodržování a vymáhání zákonů po jednotlivcích, "nalézají řešení" v perzekuci, případně odstranění celé skupiny jimi nepohodlných lidí. Dnes jim vadí oni, zítra to můžete být....VY.

Jestliže dříve lidé trpěli nedostatkem informací, dnes jsou jimi zahlceni a občas mám pocit, že díky pasivnímu přijímání informací z TV a internetu rezignují na vlastní zdravý rozum a úsudek. Vždyť nechat se tupě vést je tak jednoduché, než o všem přemýšlet...a tisíckrát omílaná lež v médiích se stává pravdou - obzvláště v dnešní době, kdy je svět propojen víc než kdy dřív, kdy za pár hodin obletíte celou zeměkouli a odevšad komunikujete online s vašimi blízkými, kdy na vás útočí ze všech stran pasivní informace z celého světa - hlavně rychle, hlavně být první, netřeba ověřovat - kdo není první, je out a nezajímavý a hlavně neprodává..., navíc pošpinit něco, nebo někoho je tak snadné a účinné, a nakonec, "na každém šprochu je přeci pravdy trochu...", tak jsme se spletli, no a co, zítra vyrobíme nové informace, které se nám budou hodit.... Svět je jako horská dráha a vy sedíte v posledním vagónu...

To, jak se chce ten který člověk vypořádat s různými menšinami a komunitami, je odrazem jeho skutečných úmyslů s celou společností. Je proto dobré přemýšlet nad tím, co vám ten který člověk nabízí za varianty "řešení problémů" a zdali vás svým řešením nechce připravit o vaši svobodu a zodpovědnost. Místo komunity, nebo menšiny, si poté představte sami sebe - chovat se tak, jak si přejete, aby se ostatní chovali k vám, je v tomto smyslu nejjednodušeji zformulovatelné pravidlo. Svoboda bez zodpovědnosti totiž nutně směřuje k rozkladu společnosti na „mocensko-politické klany“, jejímž zájmům a prospěchu je poté společnost vydána napospas. Naopak zodpovědnost bez svobody vede k rostoucí byrokracii a ve finále k totalitě, jejímž zájmům a prospěchu je poté společnost podřízena. Hlavní role volených představitelů státu by tedy měla spočívat především v ochraně svobody a zodpovědnosti - neexistuje špatná, anebo správná levice, či pravice, existují pouze správná, nebo špatná individuální rozhodnutí pro celou společnost...

Autor: Petr Čunderlík | středa 17.8.2011 8:01 | karma článku: 11.17 | přečteno: 1268x

Další články blogera

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

2.4.2023 v 14:44 | Karma článku: 31.63 | Přečteno: 1047 | Diskuse

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma článku: 25.65 | Přečteno: 1113 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 16.98 | Přečteno: 222 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 142 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 256 | Diskuse
Počet článků 201 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4182

syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer


 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...