Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zrušení možnosti vymlouvat se na osobu blízkou je správný krok

Není mnoho podobných opovrženíhodných způsobů chování, nežli lhání a vymlouvání se na to, že dopravní přestupek spáchal někdo jiný než já. Vyvazování se z vlastní zodpovědnosti pomocí institutu osoby blízké je plivanec do tváří všem, kteří dodržují předpisy, případně jsou ochotni nést následky svého jednání a platit za své přehmaty. Chybu může udělat každý, nejsme stroje, normální člověk by ale měl mít schopnost se k problému postavit čelem, nikoliv zbaběle utíkat před následky svého neuvážlivého jednání.

Agresivity, především na dopravních komunikacích, přibývá a místo toho, abychom se snažili přiblížit kulturou na silnicích k zemím jako je Švýcarsko,  míříme opačným směrem a mnozí zdejší "řidiči" tak připomínají svým chováním spíše mafiány, kteří nemají respekt před ničím a nikým. Pokud k tomu ještě dostanou do ruky institut osoby blízké, na kterou mohou svést své prohřešky, nelze se divit tomu, že to u nás na silnicích vypadá tak, jak to vypadá.

Návrh na řešení této nestandardní situace je proto nabíledni. Primární odpovědnost ponese majitel auta v tom smyslu, že buď zaplatí pokutu na horní hranici sazby, která bude za dopravní přestupek vyměřena, neztratí body a tím ochrání svojí osobu blízkou a poté si to s ní může vyřešit sám (když někdo z nás dvou sourozenců něco provedl a nechtěl to na druhého říct, tak jsme také drželi basu, ale přes zadek jsme od rodičů dostali oba a pak jsme si to sami vyříkali, což mělo zřejmý výchovný efekt), nebo prostě řekne, kdo auto řídil, což v drtivém počtu případů ví, a nechá poté orgány ať věc řeší standardním způsobem. Každopádně je nesmyslné, aby někdo něco provedl, systém jeho prohřešek zaznamenal a poté nebyl schopen toto jednání sankcionovat, jenom kvůli tomu, že někdo zneužije institut osoby blízké a vymluví se tak ze své zodpovědnosti. Toto není o nějakém práskačství, toto je o prostém uvědomnění si faktu, že člověk nese za své činy jistou míru odpovědnosti, kterou by měl každý dospělý člověk, a ještě k tomu řidič, cítit na prvním místě a zároveň o schopnosti uznat svojí chybu.

Ano, mnozí namítnout, že  si mají orgány skutečného pachatele dohledat sami a nikoliv přenášet tuto odpovědnost na majitele auta, ale na druhé straně je potřeba si uvědomit, co chceme ze společenského hlediska preferovat - pěstování osobní zodpovědnosti a potrestání skutečných viníků za přestupky, které byly prokazatelně spáchány a především zaznamenány, nebo si dát raději klapky na oči a nechat se obelhávat pohádkou o osobě blízké a podporovat tak nezodpovědné chování a porušování předpisů bez reálné možnosti sankcionovat takovéto chování... Existuje ještě jedna námitka se kterou bych se rád vypořádal a to ta, že mě nikdo nemá trestat za to, když někdo používá moje auto a spáchá nějaký přestupek, případně, že nejsem zodpovědný a nemusím vědět a dokazovat to, kdo si půjčí moji věc. Myslím si, že odpovědí na tuto námitku je použití podobného principu odpovědnosti majitele věci, jaká platí pro střelné zbraně, kdy nemůžete půjčit svoji zbraň jen tak někomu, a jste zodpovědný a musíte vědět komu zbraň půjčujete.

Nejsem dokonalý a sám jsem v životě zaplatil několik pokut za drobné dopravní prohřešky a pravděpodobně se mi to v budoucnu opětovně přihodí, nicméně vymluvit se na institut osoby blízké jsem, byť mě tato varianta také napadla, nakonec nikdy neměl žaludek. Nikdo, ani já, nemá rád placení pokut, ale je potřeba si uvědomit, že v drtivé většině případů, a na silnici to platí obzvláště, pácháme přestupky vědomně, a proto bychom měli být, v případě, že jsme při takovémto chování přistiženi, schopni přijmout následky svého jednání, nikoliv se chovat jak zbabělci a vymlouvat se na neexistující osobu blízkou.

Foto: impuls

Autor: Petr Čunderlík | pátek 28.1.2011 7:49 | karma článku: 32,99 | přečteno: 5394x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Politika

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma: 25,78 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Kolocovy: Zneužívání "metoo" na český způsob

Někteří lidé si prostě myslí, že když si načmárají na ruce heslo "metoo", tak se tím automaticky legalizují jako oběť sexuálního zneužívání a násilí, ať se jim přihodilo cokoliv.

19.1.2021 v 10:39 | Karma: 40,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

Keňa! Můj druhý domov, srdce Afriky a místo, kam se vždy rád vracím. Žluté pláně Masai Mary, červená zem v Tsavu a majestátní Kilimandžáro v parku Amboseli spolehlivě rozbuší mé srdce. Afriko, má velká lásko, zase jsem doma!

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

Jaro se pomalu chýlí ke konci a vládu bude přebírat léto, proto je myslím si vhodný okamžik se podívat, jaké to jaro letos bylo. Krom jiného jsem si konečně našel čas na českou přírodu, kterou jsem tak dlouho zanedbával...

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1830x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer