Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stížnost není brekot!

A jéje, slávisté zase brečí a stěžují si na rozhodčího. Fuuuj, ubrečenci jedni!! Sparta si stěžuje na výkon rozhodčího, Kladno si stěžuje na asistenta rozhodčího, Baník Ostrava si stěžuje na rozhodčího a tak bych mohl pokračovat dál a dál. Snad každý fotbalový klub si někdy stěžuje na výkon rozhodčího, či asistenta rozhodčího. Proč? Protože se kluby cítí být poškozeni výkonem sudích, kteří jsou zde proto, aby rozhodovali nestranně a bez chyb, avšak ne vždy jejich výkon odpovídá očekávání.

Pokud hráč nepodá dostatečně kvalitní výkon, tak ho obvykle trenér upozorní, případně ho pro příští zápas posadí na lavičku. Pokud nebude trenér dlouhodobě spokojený z výkonem hráče, tak si hráč pravděpodobně pod tímto trenérem nekopne. Nejčastěji odejde na hostování, či je prodán jinam, nebo mu je ukončena smlouva, případně mu smlouva není prodloužena. Kvalita odváděného výkonu je tedy přímo úměrná jeho kariéře, ve které může postupovat následujícím způsobem:  

1. hrát pravidelně (kdekoliv a na jakékoliv úrovni dotyčný je, důležité je hrát pravidelně)  

2. hrát v kvalitním mužstvu v dané soutěži (např. v 1. lize Liberec, Sparta, Slavia, Baník) 

3. hrát v kvalitní soutěž (např. Bundesliga, Primera Divison, Premiere League) 

4. hrát v kvalitním mužstvu v kvalitní soutěži (např. FC Barcelona, Real Madrid, Bayern Mnichov, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Chelsea)

Podobný princip by měl platit i pro rozhodčí, kde je jejich "trenérem" komise rozhodčích a ta získává podněty od delegátů, případně ze stížností od klubů, apod. Všechny tyto podklady by měly být řádně prověřeny, samozřejmě je potřeba brát v úvahu princip presumpce neviny, ale po případném zjištění pochybení je nutno konat a konat jasně a srozumitelně. Pokud chceme mít profesionální ligu s profesionálními hráči na vysoké úrovni, se zázemím pro fanoušky a chceme se přibližovat ligám od nás na západ, měli bychom také dbát na úroveň rozhodčích. Je potřeba si uvědomit, že rozhodčí mají, obzvláště při vyrovnanosti soutěže, svým rozhodováním velký vliv na výsledek a tím mohou ovlivnit např. sportovní, či finanční úspěch konkrétního klubu (kvalifikace do evropských pohárů, prémie za body, apod.). Fotbal už není "jenom" hra, ale spíše je to hra, ve které jde, od určité úrovně, o velké peníze, které jsou odvislé od výsledku týmu. Na ten má nejzásadnější vliv forma a kvalita hry týmu a jednotlivých hráčů, ale také úroveň práce rozhodčích.  

Stížnost na rozhodčího není brekot!. Je to normální vyjádření nesouhlasu s jeho výkonem a takto by to mělo být bráno a prošetřeno. Nenormální je naopak fakt, když si lidé nechají kálet na hlavu a nevyužijí svých práv. Bohužel, i 20 let po revoluci, se v našem banánistánu stydí někteří lidé přihlásit o svá práva, pokud mají dojem, že jsou jim krácena a hájení svých zájmů je některými považováno za brekot. Právem jakéhokoliv týmu, je možnost podat stížnosti na rozhodčího v případě, kdy se cítí být sudím poškozen. Vytváření tlaku na kvalitu práce rozhodčích je naprosto v pořádku. Rozhodčí si musí být vědom, že pokud nebude odvádět 100% svoji práci, o tuto práci může přijít. Rozhodčí je na tom stejně, jako jakýkoliv zaměstnanec. Pokud vy budete dělat zásadní chyby ve svém zaměstnání, pravděpodobně se s vámi zaměstnavatel rozloučí - pokud bude rozhodčí pískat chybně, neměl by mít možnost rozhodovat utkání!

Jestliže nejsou rozhodčí schopni držet krok s vývojem a se zrychlováním hry, měli by zodpovědní lidé uvažovat o zavedení metod, které budou rozhodčím napomáhat v rozhodování. Takových sporných momentů není v zápase mnoho, ale jejich nesprávné posouzení může mít zásadní vliv na vývoj a výsledek utkání. Kdy už si brontosauři ve vedení fotbalu uvědomí, že je 21. století a je možné využívat např. počítačové techniky a videorozhodčího? Není potřeba zkoumat každý strkanec, případně aut, ale například ruku, nebo faul v pokutovém území, či ofsajd, nebo zásadní faul lze takto hodnotit. Asi není problém zvládnout softwarově posouzení ofsajdu (např. každého hráče by na monitoru symbolizovala čára, která by byla rovnoběžná s brankovou čárou a při pohybu hráče na hřiští by se pohybovala buď dopředu, či dozadu a následné napsání programu pro zjištění, zdali se jednalo o ofsajd by bylo úkolem pro začátečníka v programování). Kolik omylů, kdy rozhodčí pustí ofsajd, či upřou brankovou příležitost, by to vyřešilo, je zřejmé. Argument, že by zavedení videorozhodčího mělo zásadní vliv na plynulost hry, lze taktéž s úspěchem vyvrátit. I dnes nechává rozhodčí hru volně plynout a např. žlutou kartu může udělit až po dohrání jednotlivých akcí. Ofsajd, dle výše popsaného se dá zjistit okamžitě, takže tam to plynulost neohrozí, faul může být "ohodnocen" později, stejně jako dneska a případné fauly, nebo ruce v pokutovém území mohou být taktéž odpískány, pokud si rozhodčí nebyl okamžitě jist, až po kratší době. Rozhodně je lepší nechat hráče minutu hrát a poté odpískat zpětně faul, či ruku s tím, že o prohřešku nemůže být debata, neboť existuje jasný důkaz, než se poté dlouhé minuty dohadovat s rozhodčím na hřišti, případně to řešit několik dní v médiích. 

 

Autor: Petr Čunderlík | pondělí 14.9.2009 1:33 | karma článku: 13,77 | přečteno: 2097x
  • Další články autora

Petr Čunderlík

Chci mír za jakoukoliv cenu!

Jak můžete kritizovat někoho, kdo nechce válku, ale chce mír? Copak může být požadavek na řešení konfliktu mírovou cestou v něčem špatný? Mohli jsme žít v míru a prosperitě, stačilo jenom obětovat Ukrajinu...

2.4.2023 v 14:44 | Karma: 31,78 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Politika

Petr Čunderlík

Diagnóza české vlajky na profilu

Rozmohl se nám tu takový nešvar, kdy se česká vlajka až nepříjemně často vyskytuje v profilech všelijakých dezolátů a jiných nedouků, kteří si pletou vlastenectví s nacionalismem a mnohdy i tu naši vlajku s vlajkou jiného státu..

28.7.2022 v 11:03 | Karma: 25,78 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Kolocovy: Zneužívání "metoo" na český způsob

Někteří lidé si prostě myslí, že když si načmárají na ruce heslo "metoo", tak se tím automaticky legalizují jako oběť sexuálního zneužívání a násilí, ať se jim přihodilo cokoliv.

19.1.2021 v 10:39 | Karma: 40,64 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Společnost

Petr Čunderlík

Ve stínu krále... (fotoblog)

Keňa! Můj druhý domov, srdce Afriky a místo, kam se vždy rád vracím. Žluté pláně Masai Mary, červená zem v Tsavu a majestátní Kilimandžáro v parku Amboseli spolehlivě rozbuší mé srdce. Afriko, má velká lásko, zase jsem doma!

18.3.2016 v 9:24 | Karma: 24,91 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Fotoblogy

Petr Čunderlík

Jarní fotolovy... (fotoblog)

Jaro se pomalu chýlí ke konci a vládu bude přebírat léto, proto je myslím si vhodný okamžik se podívat, jaké to jaro letos bylo. Krom jiného jsem si konečně našel čas na českou přírodu, kterou jsem tak dlouho zanedbával...

15.6.2015 v 12:30 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1830x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4195x
syn, bratr, strýc, bratranec, bohužel již nejsem vnuk, za to jsem šťastný "táta" dvou psích slečen, milovník přírody a sýrů, cestovatel, Afričan, fotograf, posluchač "dobré" hudby, squashista, čtenář, rejpal, filmový divák, vděčný strávník, barman, lenoch...

více na webu: www.petrcunderlik.cz


najdete mě také na facebooku:

Petr Čunderlík Photographer